АКЦИОНИ ПЛАН ПРЕВЕНЦИЈЕ ИНЦИДЕНАТА И КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА ПОЧИЊЕНИХ ИЗ МРЖЊЕ

Аутор Оља Чучић дана .

IMG 20191129 104020

На редовној сједници СО-е Братунац која је одржана прошле седмице усвојен је и документ „Акциони план превенције инцидената и кривичних дјела почињених из мржње и предрасуда на подручју општине Братунац 2019-2023“

Документ је настао као резултат опредјељења Општине Братунац да учествује у пројекту који је иницирала Мисија ОСЦЕ-а у БиХ под називом „Превенција и борба против инцидената мотивисаних предрасудама и мржњом.

Акциони план је након више састанака и анализирања анкете грађана на тему кривичних дјела почињених из мржње,израдила именована Радна група, уз несебичну подршку ОСЦЕ-а.

У досадашњем периоду Општина  Братунац је у ширем окружењу постала  препознатљива локална заједница када је у питању однос према наведеним инцидентима и кривичним дјелима тј. када је у питању објективност, правовремена реакција и јавна осуда свих дјела почињених из мржње и предрасуда.

Поред Општине и Центра јавне безбједности, овим питањима веома озбиљно се бави и Форум за безбједност , а однедавно и коалиција „ Заједно за толеранцију“ Братунац  коју чине: „ Форум жена“ Братунац,Удружење жена „Природа“ Братунац,Удружење жена „Маја“ Кравица,Удружење жена „ Глоговка“ Глогова,Удружење жена „ Јадар“ Коњевић Поље,удружење „Супер У“ и Општинска организација Црвени крст“ Братунац.

Примарна сврха доношења овог документа је циљано превентивно дјеловање у правцу сузбијања инцидената мотивисаних предрасудама како они не би ескалирали у кривична дјела почињена из мржње.

Акциони план превенције можете преузети овде