У БЈЕЛОВЦУ ОБИЉЕЖЕНО 27 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА 105 СРБА

Аутор Оља Чучић дана .

Bjelovac načelnik polaže vijenac

У Бјеловцу је у суботу обиљежено  27 година од страдања 68 Срба из овог и сусједних села Сикирић и Лозничка Ријека. У порти мјесне цркве Светог Пророка Илије, на чијем зиду је постављена  спомен-плоча са именима  српских жртава, служен је парастос за 109 мјештана, који су убијени у тим селима у периоду од 1992. до 1995.године.

Bjelovac spomen ploča

Преживјели мјештани су подсјетили да су јаке муслиманске снаге из Сребренице и околних села, упале у зору 14.децембра у ова подрињска села, гдје су убиле све мјештане који нису могли побјећи а њихову имовину

Најмлађе жртве били су четрнаестогодишњи Слободан Петровић  и годину старији Чедо Миладиновић, а најстарија осамдесетосмогодишња Злата  Јовановић. Тог дана нестала је старица Божана Остојић и за њеним посмртним остацима још  се трага.

Славка Матић је подсјетила да је 14.децембра 1992.године остала без породице. Тог дана су на кућном прагу убијене њене кћерке Снежана (27) и Гордана (24) и супруг Радивоје.

-Сви моји су убијени и све ми је уништено. Моја женска дјеца нису имала ни прута у рукама, а камоли оружје. Убијене су на кућном прагу и нико није одговарао, што изазива још већу бол – рекла је Матићева и додала:

- Правде нема, а ја живим да носим бол и тугу, јер за мене више радости нема. Једина утјеха је што имам чланова шире фамилије који ме тјеше и помажу – истаклаје унесрећена Славка.

Од 76 домаћинстава у Бјеловцу и околним селима, скоро да нема куће из које неко није погинуо. Породице жртава су огорчене јер за злочин, које су починиле муслиманске снаге из Сребренице, још нико није одговарао.

Bjelovac parastos 14.12.2019

Након парастоса цвијеће су положиле делегације борачких и организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске те из сребреничке и братуначке општине, као и делегацијаУдружења логораша регије Бирач и општине Братунац коју је предводио начелник Недељко Млађеновић.

Обиљежавању 27.годишњице страдања Срба у Бјеловцу присуствовао је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић и предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић.