ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ВОДОВОДА ЗА СЛАПАШНИЦУ

Аутор Оља Чучић дана .

У братуначкој мјесној заједници Слапашница почели су радови на изградњи водоводне мреже у дужини око 4 километра. Повезивање овог села на градски водовод много ће значити мјештанима јер, двадесетак домаћинстава,због пресушивања неких изворишта,уопште није имало воду за пиће.

Начелник општине Братунац Недељко Млађеновић рекао је да је Европска инвестициона банка финансирала реконструкцију братуначког водовода која је завршена прије двије године и да ће  уштеђеним средставима бити финансирана изградња водовода за Слапашницу.

-Капацитет градског водовода је 80 литара воде у секунду, а трошиће 40 литара и због тога смо одлучили да кренемо у проширење мреже градског водовода којим ћемо покрити скоро цијело подручје општине, рекао је начелник Млађеновић.

Он каже да је скупо одржавање сеоских водовода и да нико не може гарантовати исправност воде из њих, а проширењем градског водовода грађанима ће бити обезбијеђена  квалитетна, чиста и здрава вода по ниској цијени.

Изградњу водовода за Слапашницу финансирају и изводе општина Братунац и локално Комунално предузеће„Рад“које газдује градским водоводом , а корисници ће плаћати само набавку и уградњу бројила за воду.

Млађеновић каже да је пет машина, које су власништво општине и предузећа „Малина“, укључено у копање канала и да радове изводе радници локалног Комуналног предузећа,што омогућава вишеструку уштеду.Према његовим ријечима изградња овог водовода коштаће нешто више од 20.000 КМ умјесто око 100.000 КМ,колико би коштало да је расписан тендер и на тај начин ангажован извођач радова.

vodovod 1

vodovod 3

У реконструкцију комплетног братуначког водовода, која је завршена  прије двије године, уложено је 5,2 милиона марака, а у изградњу система за наводњавање уложено је око 9 милиона марака. То су пројекти који  општини гарантују дугорочно квалитетно водоснбдијевање, развој и могућност значајног повећања броја прикључака, односно корисника на водоводну и мрежу система за наводњавање.