МИНИСТАР БОРИС ПАШАЛИЋ ПОСЈЕТИО БРАТУНАЦ

Аутор Оља Чучић дана .

Ministar

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде  Републике Српске Борис Пашалић са директором Јединице за координацију пољопривредних пројеката Стефаном Митровићем посјетио је данас Братунац, гдје је са начелником општине Недељком Млађеновићем разговарао о значају пројеката које је финансирала Влада РС, као и наставку пружања финансијске помоћи која доприноси развоју пољопривредне произвоње у  локалној заједници. Они су потписали уговор о проширењу мреже система за наводњавање на подручју  општине, који су оцијенили веома важним за пољопривредну производњу.

Mlađenović i Pašalić ugovor

Kabinet načelnika 9.6.20

-Задовољство је доћи у Братунац гдје смо успјешно завршили много пројеката, али нећемо стати. Пред нама је проширење мреже за наводњавање, за шта смо обезбиједили механизацију и потребан материјал, изјавио је новинарима Пашалић који је рекао да је на састанку са начелником Млађеновићем разговарано о неким питањима везаним за задружни сектор, као и проширењу пројеката и остваривању подстицаја.

-Братунац се истиче као општина гдје је изграђен јединствен систем за наводњавање  у БиХ, а можда и шире. Вода је важан ресурс за пољопривредну производњу, а овдје имамо вриједан народ, добре земљишне условеи добру организацију, оцијенио је министар Пашалић.

Он је навео да је Влада РС у последњих 5-6 година уложила на подручје Братунца око13,5 милиона марака у водопривредне пројекте, затим  9,1 милион марака у изградњу система за наводњавање и око пет милиона марака за директне подстицаје пољопривредним произвођачима, од чега 2,5 милиона марака за малину.

Начелник  општине Недељко Млађеновић оцијенио је данашњу посјету представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, веома значајном за Братунац.

-У последњих пет година овдје је  уложено више од 20 милиона марака, а један од најважнијих за развој пољопривреде је изградња система за наводњавање, на цијелој територији општине. Сада радимо секундарну мрежууз помоћ Министарства, које је набавило машине и материјал, а општина преко Д.О.О“Малина“ изводи радове, рекао је Млађеновић који је са Пашалићем и његовим сарадницима присуствовао почетку радова на проширењу мреже за наводњавање у мјесној заједници Реповац.

Он је навео да око 700 домаћинстава користи воду из система за наводњавање те да је до сада склопљено више од 400 уговора. Млађеновић је истакао да општина финансира 2/3 трошкова за одржавање тог система, а произвођачи једну трећину.

Mitrović priznanje

Начелник Млађеновић је данас уручио Пашалићу и Митровићу  признања општине Братунац која им је, поводом обиљежавања Дана општине,   додијелила локална Скупштина за допринос развоју пољопривреде.