У КРАВИЦИ ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА 49 СРБА НА БОЖИЋ 1993.ГОДИНЕ

Аутор Оља Чучић дана .

Bratunački načelnik Rankić

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици данас је служен парастос за 162 српска цивила и војника које су припадници муслиманских снага из Сребренице убили у последњем рату, од којих је њих 49 на најсвирепији начин  убијено на Божић 7.јануара 1993.године. Након парастоса бројне делегације  положилe су цвијеће и  одалe почаст српским жртвама код централног спомен-обиљежја, које је изграђено у овом селу за 3.267 страдалих на подручју Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату. 

Delegacija Vlade RS i Predsjedništva BiH

Kravica delegacija Boračke

 

Delegacija iz Srebrenice

Kravica parastos

Kravica spomenik

Цвијеће је положио изасланик предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, те општинске, регионалне и републичке делегације организација проистеклих из последњег рата, као и начелници општине Братунац Срђан Ранкић и Сребренице Младен Грујичић

Томић је рекао да истина о српској борби и страдању тешко продире у свијет и да због тога стално треба подсјећати генерације на жртве које је српски народ дао за своју слободу у посљедњем рату у БиХ.

- Морамо стално указивати на неправду коју је Запад нанио српском народу и борити се за истину - нагласио је Томић.

Представник Министараства рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица подсјетио је да су Аустро-Угарска и НДХ у два свјетска рата имале планове да униште Србе западно од Дрине, што је у посљедњем рату био циљ муслиманског руководства.

- То се није догодило захваљујући Војсци Републике Српске и одлучности српског народа да се бори да сачува своја огњишта, дајући огромне жертве. Те жртве не смијемо заборавити и треба их помињати и одавати им почаст иако због пристрасног правосуђа нико није одговарао за српске жертве у овом крају, што је срамота међународне заједнице и правосуђа - рекао је Торбица.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да се српски народ и данас присјећа невино страдалих надајући се да правда мора доћи.

- Правда може бити задовољена када они који су одговорни за злочин који се десио овдје и на многим другим мјестима буду одговарали. Правда ако није иста за све, онда то није правда, истакао је  Савчић.

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић нагласио је да не смију бити заборављене жртве из Кравице и сви они који су дали животе за Републику Српску.

Он је позвао правосуђе БиХ да почне радити свој посао и истакао да су муслиманске и усташке снаге у посљедња два рата највеће злочине над Србима починиле на највеће православне празнике, што највише говори о њиховом карактеру.

Подсјећамо да су јаке муслиманске снаге из Сребренице, на Божић 1993.године, упале у Кравицу и убиле 49 а раниле 80 српских цивила и војника. Тог дана нестало је седморо мјештана, од којих петоро још није нађено.

За злочине који су почињени у српском селу Кравица, још нико није одговарао.