Општина Братунац организовала традиционални народни вашар Макивије

Аутор Администратор дана .

Општина Братунац организовала је протеклог викенда традиционални народни вашар, један од најстаријих и најпосјећенијих у Бирчу. Начелник општинског Одјељења за урбанизам и стамбено-комуналне послове Младе Тољ каже да је ово одјељење издавало дозволе за угоститељске радње и забавне игре.
-У складу са скупштинском одлуком о комуналним таксама, прикупљена средства уплаћена су на рачуне буџета општине и ФК „Братство“ на чијем су простору били постављени рингишпили и друге забавне игре, рекао је Тољ.


На вашар, који је у народу познат као Макивије, дошло је више хиљада људи из разних крајева Републике Српске, БиХ и иностранства.
Вашар у Братунцу је, по казивању старосједилаца, некада окупљао Србе у порти храма Успења пресвете Богородице. Та традиција задржала се до данас, иако је вашариште проширено на градски стадион и околне улице.
Није познато од када датира овај познати братуначки вашар, који у новије вријеме организује општина.
Макивије су прилика да се види, али и буде виђен. То знају дјеца, млади и стари. Сви застају поред тезги, постављених у више редова од центра града до стадиона.Трговци су позивали пролазнике да погледају и купе њихову робу тврдећи да је најјефтинија и да су вашарске цијене најповољније.
Најпосјећенији простор био је на градском стадиону, гдје је био смјештен забавни парк са неколико рингишпила, аутодромима и другим вашарским реквизитима.
Угоститељи знају да се народ дуго спрема за Макивије па су, осим разноврсне понуде јела и пића, ангажовали и познате естрадне умјетнике попут Дарка Лазића и „Гоци бенда“.

Vasar 2

Vasar 3

Vasar 4