Акредитовање изборних посматрача у основној изборној јединици Братунац

Glavna slika

Општинска изборна комисија Братунац позива политичке субјекте који су се овјерили за учешће на Локалним изборима 2024. године за изборну јединицу 104Б Братунац да поднесу захтјев за акредитовање изборних посматрача.

Рок за подношење захтјева за издавање акредитација је 15 дана прије дана одржавања избора, односно најкасније до 21.09.2024. године.

Захтјев за акредитовање посматрача за посматрање рада изборне комисије, Центра за бирачки списак и рада на бирачком мјесту и другим изборним мјестима, представници политичких субјеката подносе Општинској изборној комисији.

Захтјев ће се сматрати важећим ако су га потписала лица која су у пријави за овјеру за учешће на изборима наведена као лица овлаштена за заступање и чији је потпис депонован код Централне изборне комисије БиХ или изборне комисије.

Уз захтјев, политички субјект ће попунити листу предложених посматрача, те образац правила понашања са потписаном изјавом о поштовању тајности гласања сваког предложеног посматрача.

Политички субјекти за посматраче могу предложити само лица која су држављани БиХ и која су пунољетна.

Посматрач не може бити лице:

а) које је кандидат на предстојећим изборима

б) чија је кандидатура на предстојећим изборима одбијена или је његово име накнадно скинуто с листе кандидата

ц) којем је ЦИК БиХ изрекла санкцију забране рада у бирачком одбору у Центру за бирачки списак или у Изборној комисији

д) које је предложио политички субјект који није овјерен за учешће на изборима

е) које је члан бирачког одбора

ф) које је у извршној или законодавној власти у изборној јединици за ниво за који се бира (за општинско вијеће или општинског начелника на локалним изборима, за више нивое власти на општим изборима).

Изборна комисија ће одлуком одбити захтјев за издавање акредитације и у случајевима:

а) ако је поништена овјера политичког субјекта

б) ако предложени посматрач не испуњава услове из чл. 3. Упутства о условима и процедурама за акредитовање изборних посматрача у БиХ

ц) ако је поједино лице већ предложено, односно ако га је акредитовао други политички субјект или удружење.

 

Образац захтјева за издавање акредитације политичким субјектима и образац правила понашања и изјава о поштовању тајности гласања можете преузети ОВДЈЕ.