БЕСПЛАТНИ МАМОГРАФСКИ ПРЕГЛЕДИ У ДОМУ ЗДРАВЉА

Glavna slika

Данас је у кабинету начелника Општине одржан састанак представника Општинске управе и директорице Дома здравља др Љиљане Иванчић.

На састанку је  договорено да ће у наредном периоду,почевши  већ од мјесеца фебруара, у Дому здравља почети да се обављају бесплатни  мамографски  прегледи .

Средства за ову намјену предвиђена  су у буџету Општине ,а све са циљем унапређења здравственог стања пацијенткиња и превентивног дјеловања на очувању њиховог здравља.

Мамографија је дијагностичка метода за откривање обољења дојки, превасходно малигних тумора. Мамографија је основни преглед за рано откривање рака дојке. Оправдана  је  код свих жена у менопаузи, јер тада жлездано ткиво дојке најчешће бива, у већој мјери или потпуно, замијењено масним ткивом. Програми превенције на нивоу Института за јавно здравство Републике Спрске захтјевају обавезу раног откривања рака дојке палпацијом код жена преко 40 година старости, а обавезну мамографију код жена од 50 д0 70 година.

Младе дјевојке требају почети са самопрегледом дојки већ од 20. године живота (једанпут мјесечно између 5. и 10. дана менструацијског циклуса), а након 25. односно 30.године живота препоручује се једанпут годишње обавити клинички и ултразвучни преглед дојки. Са 40 година потребно је обавити тзв. базалну мамографију, уз ултразвучне контроле сваких 6 мјесеци до годину дана. Мамографија се потом препоручује сваке двије године. Након 50. године живота препоручује се обавити мамографију једанпут годишње.

Rotary club Сребреница је 2015. године ЈЗУ Дому здравља Братунац донирао мамограф који је кратко био у функцији, али након тога због недосататка финансијских средстава Дом здравља није био у могућности наставити са пружањем ове врсте услуге.

У наредном периоду, у ЈЗУ Дому здравља Братунац ће се уз финансијску подршку општине Братунац обављати мамографија уз очитање налаза од стране специјалисте радиологије.

Мамографија ће се обављати уз упутницу породичног љекара.