ДЕЛЕГАЦИЈА ОПШТИНЕ БРАТУНАЦ БОРАВИЛА У РАДНОЈ ПОСЈЕТИ У АМБАСАДИ ИТАЛИЈЕ У БиХ

Glavna slika

Јуче је у посјети Амбасади Републике Италије у Босни и Херцеговини боравила званична делегација Општине Братунац на челу са Начелником општине г-дином Лазаром Продановићем. Начелника Продановића и сараднике примила је Његова екселенција г-дин Марко ди Руза амбасадор ове земље, заједно са својим тимом.

На почетку разговора амбасадор Ди Руза честитао је др Продановићу побједу на недавно одржаним ванредним изборима те изразио увјеравање да ће Општина Братунац на челу са Лазаром Продановићем кренути путем напретка и економског прогреса што је од круцијалног значаја за изазовна времена у којима живимо.

Продановић је захвалио представницима дипломатског представништва Италије у нашој земљи на пријему и спремности италијанске амбасаде да са Општином Братунац ради на реализацији бројних активности и пројеката у наредном периоду.

Договорена је сарадња са италијанским организацијама које имају започете активности на привредном и економском увезивању двеју земаља, а као први корак биће присутво братуначких привредника из области прехрамбене индустрије и пољопривредне производње на радионици о унапређењу маркетиншких вјештина у приступу европском тржишту за производе из наше општине, чиме ће бити отворен пут за излазак из запећка у којем се тренунтно налази пласман јагодастог воћа и прерађевина из наше земље али и из земаља региона. Такође за јесен текуће године договорено је учешће компанија из дрвопрерађивачког сектора из наше општине на бизнис конференцији у Сарајеву која се организује под покровитељством Министарства вањских послова Владе Италије, гдје ће се између осталог и представити потенцијали за улагања у привредни сектор и туризам у нашој општини.

Продановић се захвалио званичницима Републике Италије на досадашњој подршци и инвестицијама које су реализоване на подручју општине Братунац, а огледају на подршку у развоју пољопривредне производње кроз разне програме, затим директној инвестицији у прерађивачки сектор која за резултат има једну од највећих фабрика за топлу прераду јагодастог воћа у земљи, као и за започете активности на АНЦ пројекту Владе Италије којим ће се унапредити ефикасност експлоатације система за наводњавање на подручју општине Братунац која је једина локална заједница која има овакву инфраструктуру на цијелој својој територији.

Иначе, наше компаније и представници пољопривредне производње већ неколико година учествују на највећем Сајму воћарства у Европи (MacFrut) који се одржава у граду Риминију у овој земљи гдје се остварују бројни контакти и начиње сарадња са европским и свјетским компанијама.

Такође, разговарало се и о културној сарадњи између наше општине и Републике Италије, а она ће највјероватније бити реализована кроз организовање ревије италијанског филма у организацији братуначког Дома културе, а под покровитељством Амбасаде Италије у нашој земљи.

Продановић је овом приликом уручио позивницу амбасадору Ди Рузи да буде гост на Међународном сајму пољопривреде, привреде и туризма ''Дани малине'' који се ове године одржава 9. и 10. јуна у Спортској дворани у Братунцу.