ЈЗУ ДОМ ЗДРАВЉА БРАТУНАЦ: ОБАВЈЕШТЕЊЕ O ВАКЦИНАЦИЈИ ПРОТИВ ХПВ-а

Glavna slika

У Републици Српској на располагању је најсавременија деветовалентна вакцина, која штити од хуманог папилома вируса.

Хумани папилом вирус обухвата групу од више од 100 типова вируса, од којих четрдесетак узрокује болести коже и слузнице аногениталне регије, а инфекција ХПВ-ом једна од најчeшћих сексуално преносивих инфекција. Инфекције ХПВ-ом су директно повезане са карциномом грлића материце, вагиналним карциномом, орофареингеалним карциномом и гениталним брадавицама. Правовременом вакцинацијом и превентивним прегледима може се смањити ризик од карцинома грлића материце.

Од стране Глобалног савјетодавног одбора за вакцинацију, вакцина против ХПВ-а оцјењена је као високо безбједна.

ЈЗУ Дом здравља Братунац у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске у наредном периоду креће са бесплатном вакцинацијом дјевојчица и дјечака узраста од 11 до навршених 15 година (дјеца која су у јануару напунила 15 година и дјеца која до јуна пуне 15 година обухваћени су овом групом). Вакцинација као препоручена спроводи се уз претходно поднесен захтјев лица које се вакцинише, односно његовог законског заступника.

За све информације родитељи, односно законски заступници, дјеце која су обухваћена бесплатном вакцинацијом против ХПВ-а могу се обратити служби Хигијенско-епидемиолошке заштите сваки радни дан од 07:00 до 14:00 часова путема броја телефона 056 490 425 или маила hesbratunac@yahoo.com.