МИНИСТАР ПЕТРИЧЕВИЋ ПОСЈЕТИО ОПШТИНУ БРАТУНАЦ

Glavna slika

Министар привреде и предузетништва у Влади Републике Српске, Вјекослав Петричевић, састао се данас у Братунцу са начелником ове општине Срђаном Ранкићем и предсједником општине Љубовија Миланом Јовановићем.

Они су анализирали тренутне активности, по питању званичног пуштања у промет новоизграђеног моста и царинског терминала, док су се посебно осврнули на развој слободне индустријске зоне у Братунцу.

-Имали смо оваквих састанака у протеклом периоду, али смо сада издефинисали одређене активности, које ћемо спроводити. Све обавезе које је имала наша општина, одрађене су. Завршено је све што се тиче локалитета слободне зоне. Можда можемо чак и на сљедећој сједници Владе Републике Српске очекивати да ће тај предмет бити на дневном реду, упућен испред Правобранилаштва, да би се донијела одлука о утврђивању општег интереса за ту слободну зону, рекао је начелник Ранкић, подсјетивши да је Општина обезбиједила финансијска средства, како би се извршила експропријација тог земљишта.

Ранкић је информисао медије да за сада постоји одређен број привредних субјеката, који су заинтересовани да отворе своје производне погоне у слободној зони. Према његовим ријечима ради се о привредним субјектима из Републике Српске, Републике Србије, те постоји и одређен број привредних субјеката из земаља Европске уније. 

Министар Петричевић је након разговора упутио захвалност домаћину састанка начелнику Ранкићу, рекавши да ће се Министарство привреде и предузетништва активно укључити по питању завршетка пројекта оправданости елабората саме пословне зоне.

-Након тога ћемо такву једну информацију упутити на Владу Републике Српске и даље према Влади Републике Србије, сходно закључцима са заједничке сједнице Влада, гдје имамо обезбијеђених 10,5 милиона еура за инфраструктуру у пословним зонама Подриња, рекао је министар Петричевић.

Петричевић је истакао да је са начелником разговарао о традиционалној манифестацији “Дани Српске у Србији“, која ће бити одржана у септемру, а гдје ће се говорити о пословним индустријским зонама Републике Српске, са акцентом на пословне зоне у Подрињу.

-Договорено је да начелник узме своје учешће у презентовању услова пословања у његовој локалној заједници, са друге стране ту ће свакако бити укључени одређени привредници, који ће имати своје панеле по том питању. Прије свега они који послују у Републици Српској, а сједиште им је у Републици Србији. Управо због квалитетније промоције њихових искустава, које ћемо заједнички објединити у цијелом овом процесу, оцијенио је Петричевић.

Током састанка начелник Ранкић и предсједник општине Љубовија Милан Јовановић, сложили су се да постоји одлична сарадња између ове двије општине, те да они, као представници локалне власти имају један заједнички циљ, а то је останак становништва на овим просторима.

-Општина Братунац и општина Љубовија су наслоњене једна на другу. Испреплетани смо по многим питањима, од образовања, привреде, рaзвоја туризма, до низа других активности. Надам се још бољој сарадњи. Данашњи разговор је значајан за нас. Циљ нам је створити бољи амбијент за грађане, по сваком питању, изјавио је Јовановић.

-Заједнички радимо. Имамо честе састанке и договоре и желимо да комплетно ово подручје на неки начин заједнички подигнемо у смислу привредног развоја и останка становништва. Очекујемо убрзан развој ових пројеката, што ће свакако значити становништву Братунца и Љубовије, рекао је Ранкић.

За крај састанка, Петричевић је поручио да је отварање новоизграђеног моста “Братољуб“ могуће очекивати првом половином сљедећег мјесеца.