ОБИЉЕЖЕНО 30. ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА НА БОЖИЋ 1993. У КРАВИЦИ

Glavna slika

Данас је у цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици код Братунца служен парастос за 162 настрадалих Срба из овог мјеста и сусједних заселака у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на православни Божић, 7. јануара 1993. године.

Након парастоса, положени су вијенци код централног спомен-обиљежја у Кравици за 3.267 погинулих српских цивила и бораца из Средњег Подриња и Бирча.

Муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића, уз помоћ јединица са братуначког, власеничког и зворничког подручја, упале су на православни Божић 1993. године у Кравицу, гдје су убиле 49, раниле 80 српских цивила и војника.

На Божић је село опљачкано, а запаљено је 688 српских кућа на ширем подручју Кравице. Уништено је око 2.000 помоћних и 27 друштвених објеката.

Око 1.000 становника остало је без домова у једном дану и кроз сметове се пробило према Дрини избјегавши сигурну смрт преласком у Србију. Без једног или оба родитеља остало је 101 дијете.

О злодјелима припадника тзв. армије БиХ говоре многобројни докази, фотографије, свједочења Ибрана Мустафића, Хакије Мехољића и других. Ни 30 година након рата нико није одговарао за злочин у Кравици.

Парастосу су присуствовале бројне званице и делгације, међу којима су били Предсједник Владе Републике Српске г-дин Радован Вишковић,  Mинистар вањске трговине у Савјету министара БиХ г-дин Сташа Кошарац,Потпредсједник Народне Скупштине Републике Српске, Изасланици Предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, као и бројни представници осталих републичких и локалних власти, борачких популација, чланова удружења проистеклих из протеклог рата, чланова породица жртава и бројни други грађани из средњег Подриња.

Подсјећамо, етничко чишћење у Средњем Подрињу почело је у априлу 1992. године уништавањем свега што је српско.