ОПШТИНА БРАТУНАЦ СУФИНАНСИРА ИЗДАВАЊЕ САБРАНИХ ДЈЕЛА РАДОВАНА ЈОВАНОВИЋА

Glavna slika

Представници Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Тузла данас су у Братунцу разговарали са начелником општине Братунац око пружања помоћи при издавању сабраних дјела Радована Јовановића. Договорено је да ће општина пружити финансијску подршку при едицији дјела овог писца, али да ће настојати да и на други начин помогне издавању 5 планираних књига.

Начелник општине Лазар Продановић исказао је задовољство намјером Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Тузла да овјековјечи дјела овог значајног братунчанина.

- Велики број грађана Братунца не зна ко је био Радован Јовановић. У питању је изврстан писац, поријеклом из Тегара. О његовој личности је говорио чак и Меша Селимовић. Драго нам је што можемо да помогнемо да његова дјела не падну у заборав. Настојаћемо и на други начин да омогућимо да ово име убудуће буде познато сваком становнику наше општине-навео је Продановић.

Радован Јовановић био је пјесник, приповједач, есејист, преводилац. Рођен је око 1896. године у Тегарам, а умро у Тузли 1937. године.

Средњу школу је завршио у Тузли, а историју и географију студирао у Прагу и Загребу. Био је учесник покрета „Млада Босна“. Од 1921. до смрти радио је као професор гимназије у Тузли. Био је наставник па потом колега Меши Селимовићу, који је за њега рекао: „Тих, озбиљан, болешљив, па ипак увијек спреман на шалу, образован и културан, био је даровит пјесник, тешко притиснут провинцијом која му је јела душу“. Објавио је двије збирке пјесама ("Талас душе и грч тела" и "Модри смех") са укупно 35 пјесама. Објавио је 26 прича и 19 публицистичких радова, написао је један роман, превео 12 дијела, покренуо и водио часопис за културу и умјетност "Средина". Био је сарадник најзначајнијих књижевних часописа и новина у првој Југославији.