РАНКИЋ: ДОК СЕ БУДЕМО СЈЕЋАЛИ НАШИХ МУЧЕНИКА ДОТЛЕ ЋЕМО И ПОСТОЈАТИ

Glavna slika

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић поручио је данас у Братунцу на обиљежавању 30 година од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу да ће Срби постојати док год буду његовали сјећање на ове мученике.


- Што се више будемо сјећали то ће нам коријење бити дубље, животни сокови јачи, дотле ће се крошња нашег народа развијати, цвјетати и давати плодове - рекао је Ранкић у обраћању на обиљежавању 30 година од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу. Он каже да ова обиљежавања не смију бити ствар случаја ни стихије и не смију зависити ни једне промјенљиве личности, нити од спољашњих околности.

Ранкић је истакао да сјећање на жртве средњег Подриња и Бирча мора бити осигурано од свих вјетометина овог промјенљивог свијета и додао да због тога у Братунцу планирају изградњу Спомен-храма са свим пратећим садржајима, чије би мјесто било у срцу града, гдје је и мјесто свих оних у чију се славу подиже.

- Тиме бисмо сачували своју прошлост, али и будућност своје дјеце. Тај храм ће бити завјет ове генерације – рекао је Ранкић.

Он је додао да то није пројекат једне личности, једног града или начелника, већ свих.

- Сигуран сам да ће тај храм бити извор још већег поноса и радости, права слика слоге и васкрса српског народа средњег Подриња и Бирча. Туга и бол, понос и радост на све смо спремни. Србин је довољно велики и довољно широк да у својим грудима чува сву трагику и сву радост живота - рекао је Ранкић.

Он је истакао да је Срба било Подрињу и Бирчу и биће их и даље.

- Ми смо овдје своји на своме и одлучни смо да то тако и остане. Нека и ово окупљање и обиљежавање буде чврст доказ ове наше рјешености - рекао је Ранкић.

Он је навео да српски народ можда није најбројнији, нема најјачу војску, ни најсавршенију технологју, али да ни један га народ не може претећи у љубави према слободи.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић, поручила је данас у Братунцу да ни након 30 година од страдања Срба у средњем Подрињу и Бирчу нема казне за починиоце ових злочина, али да треба наставити борбу за правду како се ови злочини не би поновили.

Она је подсјетила да је на стотине српских села и заселака избрисано са лица земље на подручју Милића, Власенице, Зворника, Шековића и Осмака, те да су се напади углавном вршени на велике православне празнике.

- Ни Хашки трибунал, а ни домаће правосуђе није изрекло нити једну адекватну, правоснажну судску пресуду за злочине над Србима у средњем Подрињу и Бирчу, што значи да џелате Насера Орића и његове саборце овоземаљска казна ни до данас није стигла – рекла је Филиповићева.


Она је поручила да сви треба да буду јединствени у очувању Републике Српске, јер је она гарант слободе и опстанка Срба на овим просторима.

У Братунцу је данас обиљежено 30 година од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 убијених Срба служио је Његова светост патријарх српски Порфирије.

 

Извор: РТРС