СВЕЧАНО ОТВОРЕН ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ И МОСТ „БРАТОЉУБ“

Glavna slika

У Братунцу је данас свечано отворен гранични прелаз и мост „Братољуб“, који спаја ову општину са сусједном општином Љубовија. Свечаности су присуствовале бројне делегације из Републике Српске, БиХ и Србије, те многобројни грађани са обје стране ријеке Дрине, који су овај историјски догађај чекали више од деценију и по.

О значају отварања овог граничног прелаза и моста говорио је начелник општине Братунац Срђан Ранкић који је цитирајући српског нобеловца Иву Андрића истакао да су мостови мјесто на коме се укршта највећи борј људских потреба.

- Датум, 28. новембар 2021. године сигурно ће остати забиљежен златним словима у новијој историји општине Братунац. Отварање моста "Братољуб", чије само име носи посебну љепоту и симболику, за нас, становнике Братунца и Љубовије, није обичан чин пуштања у рад једног грађевинског објекта. Он представља пружену братску руку Братунцу и Републици Српској. Та пружена рука нека буде тек почетак успјешних економских пројеката, културног повезивања и сваке друге сарадње која је основа стварања боље будућности нашег народа. Преко овог моста ће брже, боље и сигурније стићи брат до брата, пословни партнер до пословног партнера, роба до купца и путник до куће, рекао је начелник Ранкић, изразивши у име грађана и у своје лично име, најискренију захвалност свим градитељима. Он је оцијенио да посебна захвалност припада братској Србији и предсједнику Србије Александру Вучићу који је пружио свесрдну подршку Републици Српској и општини Братунац.

Предсједник општине Љубовија Милан Јанковић  истакао је у званичном обраћању присутнима да је данашњи дан велики за општине Љубовија и Братунац, комплетно средње Подриње, Републику Српску, Србију и БиХ.

-Ова дивна грађевина ће нас годинама спајати и помоћи да се економски развијамо и да будемо ближи једни другима, те да остваримо петнаестогодишњи сан о спајању двије обале ријеке Дрине, рекао је Јанковић истичући да ће мост „Братољуб“ бити највећи „у срцима свих нас и да ће нас успешно спајати и братимити“.

Свечаном отварању присуствовао је и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић који је поручио да је ово велики дан за Српску и Србију и да сам назив „Братољуб“ говори више него што било ко може да каже.

-Ово је први заједнички гранични прелаз Србије и БиХ  и овакве граничне прелазе требало би градити у будућности, како би олакшали све процедуре за оне који треба да користе овакве објекте. Овај прелаз, простор, објекат треба да омогући просперит људима који живе и са једне и са друге стране ријеке Дрине. То је била визија када је договарана изградња, да са једне и друге стране никну пословне зоне, да се граде објекти и запосле људи, који треба овдје да раде и остану, нагласио је Вишковић који је, у име институција Републике Српске, изразио велику захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу, који је омогућио да се изгради мост „Братољуб“

Захвалност Србији изразио је и министар комуникација и транспорта у Свјету министара БиХ Војин Митровић који је рекао да нови мост спаја двије обале, два народа и двије државе.

-Овај мост спаја Србију, прије свега са Републиком Српском а онда и БиХ. Он спаја двије економије, јер мостови, поред тога што спајају људе, омогућавају и повезивање инфраструктуре, као и развој економије на територији како Босне и Херцеговине, тако и Републике Српске и Србије, оцијенио је Митровић истичући да је данас отворени гранични прелаз први заједнички између Србије и БиХ , те да ће се у будућности градити овакви прелази јер, како је истакао,  проток робе, путника и капитала између двије државе, регије и општине тече уз само једну провјеру, што ће омогућити економски и културни развој на овом подручју.

Свечаном отварању присуствовао је изасланик предсједника Србије Александар Вулин који је званично обраћање почео ријечима: „Дабогда га у добру прелазили са обје стране“.

-И да запамтимо : Дрина је граница онолико, колико ми хоћемо и одлучимо. Дрина мора да нас спаја са обје стране. Овај мост је нада. Док Србију води Александар Вучић, Република Српска ће бити чувана, брањена, помагана гдје год треба и када год треба. Свака потреба Републике Српске је потреба Србије, сваки успјех Српске нас радује, а свака туга и мука погоде, поручио је Вулин закључивши да између браће не може и не смије бити граница.

Влада Србије уложила је 13 милиона марака за изградњу моста „Братољуб“, а Управа за индиректно опорезивање БиХ око 14 милиона марака за изградњу граничног прелаза. Влада Републике Српске финансирала је изградњу приступних саобраћајница.