У БРАТУНЦУ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “НИЧИЈИ ВОЈНИЦИ”

Glavna slika

Промоција књиге “Ничији војници”, аутора Жељка Пантелића, преживјелог припадника ЈНА који је тешко рањен 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву, одржана је данас у Дому културе у Братунцу.

То је књига о почетку рата у БиХ, са детаљним описом злочина у случају ‘Добровољачка’, са посебним освртом на одговорност војног и политичког врха тадашње СФРЈ.

Истовремено, то је аутобиографска прича аутора, официра тадашње ЈНА и учесника тих дешавања, о 65. Заштитном моторизованом пуку.

Аутор књиге, господин Пантелић истакао је да постоје приједлози о увођењу ове књиге у редовну школску наставу. Он сматра да је ова књига веома важна за наша покољења, јер су у њој прикупљене истините чињенице које се још увијек чувају од јавности.

-Оно што издваја ову књигу је тај историјатски дио. У том историјатском дијелу дао сам одговоре на питања о томе ко је започео рат. Битно је да се та истина за коју имамо доказе преноси. Са муслиманске стране у задње вријеме имамо све више примјера звецкања оружјем. Они уче своја покољења неким бајкама и стално снимају неке филмове о томе. То је један примјер колико се те бајке користе у политичке сврхе и мени на друштвеним мрежама највише пријете генерације које су се неким луткама и шерпицама играли током рата. Ја нећу одустати од ове истине, јер она мора да се чује, то што се неким генерацијама ово не свиђа, то је већ друга ствар, поручио је Пантелић.

Он је навео да је 2018. године упознао Милорада Којића, директора Центра за истраживање ратног злочина Републике Српске и да су договорили да добије дозволе за приступ документацији коју су они имали.

-Након приступа документацији, књига је постала најдетаљнија у опису наведеног злочина, а дио тога нисам ни ја знао, иако сам био учесник дешавања, додао је Пантелић.

Према његовим ријечима, у Србији се сваке године све мање говори о злочинима у Добровољачкој у вријеме када се обиљежавају годишњице.

-Сваке године то буде у једној или ниједној реченици, а ове године не сјећам се да је неко помињао комеморацију у Сарајеву. Зашто је то тако не знам. Сама промоција књиге иде боље у Републици Српској него у Србији, као што је био случај и са издаваштвом, изјавио је Пантелић.

Он је истакао да је садржај књиге 100 одсто тачан и за дио који није могао да “сравни” назначио је да није могао пронаћи податке.

На крају промоције књиге у знак захвалности начелник општине Братунац Срђан Ранкић уручио је поклоне господину Пантелићу и предсједнику удружења 65. Заштитни моторизовани пук ГСВРС, Зорану Бенаку.

Организатори промоције књиге у Братунцу су начелници општина Братунац и Сребреница, те удружење 65. Заштитни моторизовани пук ГСВРС.