МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЈЕШЕЊА ГРБА И ЗАСТАВЕ ОПШТИНЕ БРАТУНАЦ

На основу Закључка о прихватању иницијативе за промјену симбола општине Братунац бр:01-022-166/21 од 18.06.2021 год. и Одлуке о именовању стручне Комисије за расписивање Јавног конкурса за израду идејног рјешења симбола општине Братунац и спровођења осталих активности везаних за измјену симбола општине Братунац, бр: 01-022-167/21 од 18.06.2021 год. и чалана 2. Одлуке о именовању стручне Комисије за расписивање Јавног конкурса за израду идејног рјешења симбола општине Братунац и спровођење осталих активности везаних за измјену симбола општине Братунац, бр: 01-022-167/21 од 18.06.2021 год.

стручна комисија р а с п и с у ј е

МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС
ЗА ИЗРАДУ ИДЕЈНОГ РЈЕШЕЊА ГРБА И ЗАСТАВЕ ОПШТИНЕ БРАТУНАЦ

Право учешћа на конкурсу имају сва правна и физичка лица а нису чланови Комисије за припрему приједлога одлуке о изгледу и употреби симбола општине Братунац - грба и заставе општине (у даљем тексту: Комисија), ни лица која је Комисија ангажовала у свом раду.

I- УВОД

Приједлог за идејно решење грба и заставе општине Братунац мора бити израђен у складу са основним принципима и правилима савремене хералдике, садржавати као обавезне елементе и садржаје који одражавају историју, традицију, природне и географске посебности подручја општине.
Природне и географске посебности општине одражава претежно брско-планински рељеф подручја уз дринску долину и обалу Дрине у дужини око 68 километара. Географски је формирају двије области Лудмер и Осат са свим својим специфичностима. Општина Братунац основана је 1927 године, а као насеље се формира крајем XIX. вијека а историјски је везана територија средњевјековном властелом Дињичић-Ковачевић, док је припадала и Деспотовини Стефана Лазаревића. Дан општине је 25. септембар, датум оснивања општине у Краљевини Југославији.
Предлог за идејно решење не смије вређати државни интерес, као и јавни морал.

II - ОПШТИ УСЛОВИ

Грб и застава морају бити израђени у складу с уобичајеном хералдичком и вексиколошком праксом и одговарати садржају који је одређен тачком II конкурса.
1. Број, распоред и садржај поља на предложеном решењу грба мора бити примјерен хералдичкој пракси.
2. Грб радити у три варијанте, као велики, средњи и мали грб.
3. Основни грб мора да садржи ''ШТИТ'' чији је облик заснован на средњовековним штитовима као есенцијални хералдички елемент и традиционални симбол заштите.
4. Број, распоред и садржај поља у штиту морају задовољити хералдичку праксу, а њихов садржај мора бити у складу са захтјевима из тачке II конкурса.
5. Облик и форма грба мора да омогућава технику штампања у више боја и да се грб, као симбол може користити за израду плакета, повеља, значки, јавних признања, сувенира и слично.
6. Застава треба да је правоугаона и мора бити осмишљена сходно вексиколошкој пракси, у потпуности или дjелимично и да кореспондира са елементима грба.
7.

III - ПОСЕБНИ УСЛОВИ

1. Цртежи којима се представља пријдлог рјешења грба и заставе морају бити рађени у боји и достављени на засебним листовима формата А4.
2. Сваки од наведених листова који садржи приједлоге мора бити засебно обележен именом и бројем.
3. За грб, уз цртеже у боји, на посебном листу формата А4 мора се доставити и црно-бијела варијанта истог рјешења.
4. На посебном листу формата А4 морају се доставити разрадни примјери са апликацијама предложеног грба на меморандуму, поштанској коверти и визит карти;
5. Техника израде приједлога може да буде и ручна али у боји (технике: туш, темпера, гваш и акварел, или комбинација тих техника или сл.).
6. Уз цртеже неопходно је доставити и блазон - текстуални опис садржаја грба и заставе (један заједнички текст за оба симбола) али са посебним освртом на грб и посебно за заставу.
7. Поред доставе цртежа на папиру, приједлог рјешења се доставља и у електронској форми на ЦД- у тако што ће име и број цртежа бити уписан на самом ЦД-у и на његовом омоту. електронски примјерак треба да буде довољне резолуције за ев. штампање великих формата (ЈПГ; ПДФ...).

Текст блазона треба да буде достављен у штампаном облику на формату А4 и у количини текста двије новинарске шлајфне (тј. 2 листа А4 формата са нормалним проредом слова). Сваки лист мора бити
обиљежен редним бројем и шифром.

IV - ДОСТАВЉАЊЕ РАОВА

Конкурсни радови се достављају у пакетима (ковертима А4), без имена и презимена пошиљаоца, ПОД ШИФРОМ најкасније до 15,00 часова последњег дана конкурса и на адресу: Општина Братунац, Комисија за припрему приједлога одлуке о изгледу и употреби симбола општине Братунац (грба и заставе општине), ул.Светог Саве, бб; 75420 Братунац, са назнаком: КОНКУРС ЗА ИДЕЈНО РЈЕШЕЊЕ ГРБА И ЗАСТАВЕ ОПШТИНЕ БРАТУНАЦ - НЕ ОТВАРАТИ.
Уз рад, у посебној, затвореној коверти потребно је доставити личне податке учесника (презиме, очево име, лично име, адресу становања, број телефона, евентуално е-маил адреса), као и писану изјаву аутора да уколико буде награђен своје ауторско право аутоматски преноси на расписивача конкурса односно Општину Братунац, и да је понуђено рјешење лична креација аутора.

V - УСЛОВИ КОНКУРСА, РОКОВИ, ИЗБОР РАДОВА И НАГРАДЕ

Сваки учесник конкурса може учествовати са највише три рада али сваки рад мора бити достављен Комисији као посебна пошиљка (рад) и са посебном шифром и траженим садржајем.
Конкурс траје 70 (седамдесет) дана од дана објављивања на званичном службеном веб сајту Општине Братунац и средству јавног информисања. Уколико задњи дан конкурса пада у дане викенда или државног празника, рок конкурса је први радни дан након викенда или државног празника. О тачном датуму објављивања конкурса надлежна општинска служба направиће посебну забиљешку.
Комисија ће по завршетку конкурса записнички прегледати све доспјеле радове и извршити њихов одабир у року од 7 дана и о томе обавјестити јавност путем јавних медија а награђеног учесника писменим обавјештењем.
Радови који буду стигли након истека рока конкурса неће се узимати у разматрање.
Непотпуни приједлози идејних рјешења, што на почетку прегледа доспјелих радова записнички установљава Комисија, такође се неће узимати у разматрање.
Сваки учесник конкурса доставом свог рада прихвата све услове и пропозиције овог конкурса.
Избор радова ће вршити Комисија за припрему предлога одлуке о изгледу и употреби симбола општине Братунац - грба и заставе општине.

Аутор чији приједлог рјешења буде изабран има право на новчану награду у нето-износу од:

4900,00 КМ
(словима: четирихиљадедеветсто конвертибилних марака и 00/100)
или 2506,39 ЕУРА.
(словима: двијехиљадепетстошест конвертибилних марака и 39/100)

Аутор чији приједлог решења буде изабран и награђен сагласан је са преносом свих ауторских права и потраживања по основу свог рада, осим моралних, на општину Братунац. Комисија има право да од аутора чији рад буде изабран и предложен за грб и заставу општине Братунац тражи дораду или измјене појединих елемената грба и заставе, што је аутор обавезан да прихвати осим у случају да измјена мења карактер његовог приједлога.
Комисија задржава право да по сопственој процјени утврди могућност откупа још два рада који ће бити награђени новчаним нето-износом у висини до 1000,00 КМ (или 511.51 ЕУРА) – за другорангирани рад, односно до 700,00 КМ (или 358,00 ЕУРА) – за трећерангирани рад.
Исплатом предвиђених награда ауторима завршавају се узајамне обавезе по одредбама овог конкурса.
Комисија није обавезна да изврши избор грба и заставе уколико закључи да ниједан рад не задовољава критеријуме конкурса.

Особа за контакт: Јакша Томић ДИА, моб. +387 65 971 102