МИНИСТАР ДАНИЈЕЛ ЕГИЋ У РАДНОЈ ПОСЈЕТИ ОПШТИНИ БРАТУНАЦ

Glavna slika

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић данас је посјетио општину Братунац. Министар се састао са начелником општине Лазаром Продановићем и његовим сарадницима, а састанку на којем је разговарано о значајним питањима која су у надлежности овог министарства, присуствовали су представници Српске православне цркве и представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Начелник Продановић је изразио задовољством посјетом министра и истакао да је примарни разлог његовог доласка активност на изградњи централног спомен обиљежја за страдале Србе из Средњег Подриња и Бирча.

" На прошлој сједници, Влада РС је донијела одлуку о проглашењу општег интереса у сврху изградње спомен комплекса у површини од око 4.5 ha. Ускоро ћемо приступити поступку експропријације тог земљишта. Прије тога, покушаћемо са власницима да постигнемо споразум о откупу у складу са процјеном вјештака. Надамо се да ћемо тај поступак привести крају до краја године.Осим тога разговарали смо и о питањима положаја и статуса ратних војних инвалида и породица погинулих бораца на подручју општине Братунац. Влада и ресорно министарство активно раде на испуњењу свих својих обавеза и у наредном периоду радићемо и на свим другим питањима од интереса за нашу локалну средину, а која се тичу ове популације" рекао је Продановић.

Министар Егић је истакао да је Влада Републике Српске опредјељена да се велико страдање Срба у Средњем Подрињу и Бирчу обиљежи изградњом једног меморијалног центра, централног обиљежја за погинуле војнике и цивиле овог подручја.

"Што се тиче посла који локална управа треба да уради у сврху реализације овог пројекта, мислим да се то већ успјешно обавља. Одређене ствари су већ урађене. Данас смо се договорили да Влада РС преузме обавезу да уради идејно рјешење. Формираћемо одбор који ће све то да координише. " - рекао је Егић.

Осим о изградњи спомен комплекса, на састанку је разговарано и о обиљежавању страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу које је ове године планирано за суботу 6. јул те о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.