НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ БРАТУНАЦ СРЂАН РАНКИЋ ОБРАТИО СЕ ДАНАС НОВИНАРИМА ПОВОДОМ ШТЕТЕ ОД ЈУЧЕРАШЊЕГ ГРАДА

Glavna slika

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић упознао је данас јавност о хитно предузетим активностима Општинске управе на утврђивању чињеница везаних за јучерашње дјеловање противградне заштите и евиденцији огромних штета, које су настале од града. Он је, на конференцији за новинаре, поручио да Општина Братунац нема никакву одговорност, ни кривицу за причињену штету, али да ће од надлежних правосудних институција тражити да се утврди због чега није дјеловала противградна заштита и ко ће платити штету грађанима ове локалне заједнице. Преносимо обраћање начелника Ранкића:

-Синоћ сам упознао јавност шта се дешавало јуче у Братунцу по питању штете од града и већ сутра ујутру ћу формирати адвокатски тим. Морамо истрајати да наплати штету свако, ко је претрпио штету од града. Нас не интересује да ли ће платити држава Босна и Херцеговина, да ли Међународна заједница чији је хеликоптер имао прелете или Република Српска, не знам. Ово не смијемо да дозволимо и апсолутно осуђујемо овакав поступак ЈП Противградна превентива РС требало је да изнађе начин да спријечи јучерашњу штету, која је причињена на територији Братунца и још три општине из регије Бирач. Јавност треба да зна да ЈП Противградна превентива РС, за коју ми плаћамо редовну годишњу надокнаду, управља лансирним станицама, што значи да Општина апсолутно нема могућност да утиче на дјеловање са тих противградних станица. Јутрос сам добио први извјештај из тог јавног предузећа о дејству на дан 24.јун 2021.године. Из тог извјештаја се види да јуче нису дејствовали из разлога што им је Центар летних информација забранио због прелета неких хеликоптера. Не знам чији су, да ли Међународне заједнице или већ, ко је користио ваздушни простор, али, доведени смо у ситуацију да је град уништио већим дијелом пољопривредне културе од Власенице, преко Милића које је сравнио са земљом, Братунац и дијелове територије Сребреница. Од јутрос сам у контактима са колегама – начелницима из регије Бирач и ово нећемо прећутати, јер се овако нешто не смије дозволити. Сви стријелци су били на противградним станицама и сат времена је тражено одобрење, које је требало да стигне са аеродрома у Тузли, да би дејствовала противградна заштита. Међутим, због тог једног хеликоптера, који је јуче читав дан био на стадиону у Братунцу, није дејствовала противградна заштита и имали смо штету. Упознао сам колеге из околних општина да сам ја, као начелник општине Братунац, формирао комисије које од јутрос примају захтјеве пољопривредних произвођача малине и купине, а данас смо проширили и ангажоваћемо 20 службеника Општинске управе који ће радити на утврђивању и процјени штете од града. Рaдиће се у суботу и недјељу да бисмо идентификовали штету и све што је град причинио на територији општине Братунац. Имамо ситуацију, што се тиче пољопривредне производње за 2021.годину да се пољопривредом бави 1.800 домаћинстава. Малина се узгаја на више од 400 хектара површина, а имамо нових 308.000 садница, које су требале да дођу на род ове године. Значи да је око 3.000 тона род малине и купине на територији наше општине уништено што, по минималној тржишној цијени, износи око 12 милиона марака. Остале пољопривредне културе претрпјеле су велику штету од скоро милион марака, а штету је претрпио и Расадник малине, чији је оснивач Општина. Штета је причињена и на локалним путевима, кровима зграда , као и возилима.
Видјели смо јуче каква катастрофа нас је задесила по питању града и штете која је причињена, јер није дејствовала противградна заштита. Општина Братунац из буџета издваја годишње 18.000 КМ, да би радила противградна заштита, а ви знате да да то плаћају пољопривредни произвођачи. Само Братунац је имао преко 20 милиона марака штете. Још једном позивам све пољопривредне произвођаче и остале грађане да пријаве штету од града. Општинска управа и службеници радиће овог викенда на пријему захтјева, поручио је начелник општине Братунац Срђан Ранкић приликом данашњег обраћања новинарима.

Одговарајући на новинарско питање да ли је добио повратну информацију након синоћњег разговора са премијером Српске Радованом Вишковићем, Ранкић је рекао:

-Нисам добио повратну информацију, али сам сигуран да је јутрос разговарано на ту тему, јер смо добили први извјештај од ЈП Противградна превентива РС. Нећемо дозволити да било ко политизује овај случај и да за причињену штету од града пребаци неку одговорност или кривицу на Општину.