ОБАВЈЕШТЕЊЕ (01.02.2024.Г.)

Glavna slika

Дана 24.01.2024. године на подручју општине Братунац, у насељу Моштанице, потврђено је присуство вируса афричке куге свиња.

У току је попис свих имања на којима се држе и узгајају свиње, обиљежавање и регистрација свих необиљежених свиња, након чега, у року од седам дана, надлежни ветеринар врши надзор свих имања у зараженом подручју да би обавио клинички преглед свиња, те контролу регистра свиња на имањима и идентификационе ознаке свиња.

Зараженим подручјем одређује се круг од 3 километра од жаришта у насељеном мјесту гдје је потврђено присуство болести ( Моштанице ).На зараженом подручју се забрањује премјештање и превоз свиња јавним или приватним путевима, осим ако је неопходно, а превоз одобри ветеринарски инспектор.

Од наведене забране може да се одступи када се свиње за клање допремају изван зараженог подручја у клаоницу на принудно клање, по одобрењу надлежног ветеринарског инспектора.

Забрањује се улазак и излаз других домаћих животиња на и са имања без одобрења надлежног ветеринарског инспектора. Ове забране ће трајати до даљњег, по одлуци надлежног ветеринарског инспектора.

Поступајући по Рјешењу и упутствима Министарсва пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, општина Братунац обавјештава становнике да уколико примјете симптоме болести код свиња, обавезно обавјесте надлежног ветеринара из ветеринарске амбуланте „Вета“ Братунац, како би се правовремено реаговало у случају појаве нових случајева.

Mолимо власнике имања на којима се држе и узгајају свиње да сарађују са надлежним службеним лицима при обиљежавању и регистрацији необиљежених свиња, а у склопу мјера за сузбијање ове заразне болести.