ОБАВЈЕШТЕЊЕ ОПШТИНСКЕ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ

Glavna slika

РЕПУБЛИКА СРПСКА

ОПШТИНСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА

БРАТУНАЦ

Датум: 24.01.2022. године

Број: 3/22

 

О Б А В Ј Е Ш Т Е Њ Е

 

Општинска изборна комисија Братунац обавјештава све политичке странке, удружења грађана и грађане општине Братунац да је Скупштина општине Братунац, на сједници одржаној дана 22.12.2021. године, донијела Одлуку о расписивању избора за чланове Сaвјета мјесних заједница Општине Братунац, бр. 01-022-379/21.

Избори ће бити одржани у свим мјесним заједницама на подручју општине Братунац, дана 27.02.2022. године (недеља) у времену од  9.00 до 17.00 часова.

Изборе за чланове Савјета мјесних заједница спроводи Општинска изборна комисија Братунац и бирачки одбори у складу са одговарајућим одредбама Изборног закона Републике Српске, Изборног закона Босне и Херцеговине, Закона о локалној самоуправи, Упутства о организовању и спроводењу избора за чланове савјета мјесне заједнице, Статута општине Братунац и Правилника о поступку организације и провођења избора за чланове Савјета мјесних заједница Општине Братунац.

Кандидате за чланове Савјета мјесних заједница могу предлагати (овлашћени предлагачи):

  1. 1. Политичке странке које на подручју општине Братунац имају општински одбор или други вид организације,
  2. 2. Удружења грађана која дјелују на подручју општине Братунац и
  3. 3. Групе грађана и то:
  • - Најмање 30 грађана који имају пребивалиште на подручју мјесне заједнице, а мјесна заједница има до 1000 регистрованих бирача,
  • - Најмање 50 грађана који имају пребивалиште на подручју мјесне заједнице, а мјесна заједница има од 1000 до 5000 регистованих бирача,
  • - Најмање 70 грађана који имају пребивалиште на подручју мјесне заједнице, а мјесна заједница има од 5000 до 10000 регистованих бирача,
  • - Најмање 100 грађана који имају пребивалиште на подручју мјесне заједнице, а мјесна заједница има више од 10000 регистованих бирача,

Овлашћени предлагачи предлажу највише онолико кандидата колико се бира чланова Савјета за ту мјесну заједницу, а предложени кандидати морају, на дан расписивања избора, да буду уписани у Централни бирачки списак и да имају пребивалиште на подручју мјесне заједнице за чији се Савјет кандидују.

Приликом предлагања кандидата овлашћени предлагачи морају водити рачуна о равноправној полној заступљености у складу са чланом 20. Закона о равноправности полова у Босни и Херцеговини („Службени гласник Босне и Херцеговине”, број 32/10-пречишћен текст), тако да је један од полова заступљен најмање 40% на кандидатској листи, као и о територијалној заступљености мјесне заједнице.

Захтјеви за овјер укандидатских листи подносе се на прописаним обрасцима, а рок за подношење кандидатских листи је 04.02.2022.. године до 15.00 часова.

Овлашћени предлагачи могу предложити по једног члана бирачког одбора и његовог замјеника за провођење избора у мјесној заједници у којој су поднијели кандидатску листу за избор чланова Савјета мјесне заједнице.

Чланови бирачких одбора морају бити уписани у Централни бирачки списак мјесне заједнице за коју се предлажу за именовање и морају имати најмање завршену средњу школу, односно III, IV или V степен стручне спреме, стручност.

Приједлози за именовање за члана бирачког одбора подносе се Општинској изборној комисији уз својеручно потписану изјаву предложеног члана бирачког одбора на прописаном обрасцу.

Рок за предају приједлога за именовање за члана бирачког одбора је 11.02.2022. године до 15 часова.

Сви потребни обрасци могу се преузети у сједишту Општинске изборне комисије које се налази у згради Општинске управе општине Братунац и на веб страници Општине Братунац.

Упутство о организовању и спровођењу избора за чланове савјета мјесне заједнице (неслужбени пречишћени текст) и Упутство о роковима изборних активности за одржавање избора за чланове савјета мјесних заједница Општине Братунац, могу се преузети са веб странице Општине Братунац.

 

ПРЕДСЈЕДНИК ОПШТИНСКЕ

ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ

Ивана Милановић, с.р.

 

Упуство о роковима изборних активности можете погледати и преузети ОВДЈЕ.

 

образац_бр1_бос

 

образац_бр1_срб

 

образац_бр2.1_бос

 

образац_бр2.1_срб

 

образац_бр2_бос

 

образац_бр2_срб

 

образац_бр3_бос

 

образац_бр3_срб

 

образац_бр4_бос

 

образац_бр4_срб

 

образац_бр5_бос

 

образац_бр5_срб

 

образац_бр6_бос_1

 

СГ1 БО

 

СГ1_бос