ОБИЉЕЖЕНО 29 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА 14 СРБА У СЕЛУ ЗАГОНИ

Glavna slika

На Градском гробљу у Братунцу данас је обиљежено 29 година од страдања 14 Срба у селу Загони, које су убили припадници такозване Армије БиХ из Сребренице 5. јула 1992. године. Тим поводом су, представници Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила са породицама жртава, положили вијенац код Централног спомен - крста и одали почаст убијеним мјештанима овог братуначког села.
Они су указали на неправду правосуђа БиХ, јер за злочин који је почињен у Загонима на данашњи дан, још нико није одговарао.

-Порука, коју нам шаље правосуђе БиХ јесте да нема процесуирања предмета ратних злочина гдје су жртве Срби, јер је предмет Загона требало да буде процесуиран до краја 2015. године. Поступајући тужилац Един Муратбеговић опструише подизање оптужнице да биолошки нестану и починиоци злочина и свједоци, а да статистика правосуђа покаже како Срби на овим просторима нису убијани, изјавила је новинарима предсједница братуначке Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Радојка Филиповић.

Обиљежавајући годишњицу страдања у Загонима, породице жртава су поручиле данас да су Срби масовно убијани на овим просторима и да никада неће заборавити своје најмилије. Они су, такође поручили, да ће чувати Републику Српску, јер је она гарант слободе и опстанка Срба на овим просторима.

Преживјели мјештани Загона подсјетили су данас да су Загони организовано нападнути 5. јула и 12. јула 1992. године. Жртве првог напада биле су и жене међу којима старица Милева Димитрић (80), деветнаестогодишња дјевојка Рада Гвозденовић, као и Рада Милошевић чији је четворогодишњи син Александар заробљен и одведен у сребренички логор.

На данашњи дан 1992. године нападнуто је и сребреничко село Крњићи у којем су, такође припадници такозване Армије БиХ из Сребренице, свирепо убили 24-оро Срба.