ОБИЉЕЖЕНО 78 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У СРЕБРЕНИЦИ

Glavna slika

Код спомен-костурнице жртвама усташког злочина у Сребреници данас је служен парастос за више од 250 српских цивила које су усташе убиле на други дан православног празника Тројице 1943. године у Сребреници и сљедећег дана на Залазју.

Окупљени су прислужили свијеће за покој душа настрадалих и положено је цвијеће код спомен-плоче која је постављена 2015. године, чиме је обиљежено сјећање на 78 година од покоља српског становништва у Сребреници и селу Залазје.

Поред породица страдалих цвијеће су положиле и делегације општинског руководства Сребренице и Братунца. Начелник општине Братунац Срђан Ранкић истакао је да су Срби на овим просторима преживјели велике патње и да је битно обиљежавати велика страдања и говорити о њима. Додао је још да ће његова иницијатива за изградњу Саборног храма и спомен - обиљежја страдалим Србима у средњем Подрињу у XX вијеку осликати истину и историју српског народа.

-Морамо чувати нашу историју, истину и сјећања. Циљ је очигледно био да се искорјени српски народ са ових простора, а то ће потврдити чињеница о броју убијене дјеце и жена. Истина српског народа исијаће кроз изградњу Саборног храма и спомен-обиљежја страдалим Србима средњег Подриња. Уједно, она представља захвалност и сјећање на све страдале, који су дали животе за све што ми данас имамо. Сачуваћемо жртве од заборава и никада нећемо дозволити да се ово понови - оцијенио је начелник општине Братунац Срђан Ранкић.

Свирепи злочин починили су припадници 29. бојне натпоручника Независне Државе Хрватске /НДХ/ Јосипа Курелца у свом надирању ка Дрини, када су, починивши геноцид над српским народом Сребренице и околине, убили 2.262 српска цивила, међу којима 430 дјеце.