ОД ОВЕ ГОДИНЕ ЗА БРAТУНАЧКЕ ОСНОВЦЕ И СРЕДЊОШКОЛЦЕ БЕСПЛАТАН ПРЕВОЗ

Glavna slika

Данас је начелник општине Братунац Срђан Ранкић одржао састанак са директорима основних и средње школе. На састанку је договорено да ће братуначки школарци који путују, од сада имати бесплатан превоз. 

На састанку је договорено да ће превоз бити организован за сљедеће путне правце: Полом - Братунац, Жлијебац – Братунац, Сребреница – Братунац, Коњевић Поље – Братунац и Љубовија – Братунац. У буџету Општине Братунац за наредни период планирана је посебна буџетска ставка - трошкови за превоз ученика, која није била до сада утврђена, а трошкови превоза, које ће плаћати Општина износе око 100.000 КМ.

-Поред тога што су обезбијеђени бесплатни уџбеници за прву годину средње школе, изнашли смо могућности и начина да од почетка ове школске године на територији наше локалне заједнице омогућимо и бесплатан превоз ученика. Превоз ће бити усклађен са организацијом наставе у школама. Средства за бесплатан превоз планираћемо у буџету за наредну годину и све наредне године, како би олакшали родитељима и дјеци. Надамо се да ће ово допринијети да се многи ученици, који су до сада похађали школе у сусједним општинама, врате на подручје наше општине, оцијенио је начелник Ранкић, након састанка. 

Начелник је појаснио на који начин ће бити финансиран превоз ученика.

-За ученике основних школа партиципација Министарства просвјете и културе Владе Републике Српске је 40%, док су 60 % плаћали родитељи, ту обавезу од сада преузима Општина.

Ранкић је поручио да је за наредни период договорена и адаптација аутобуских стајалишта, гдје ће бити израђене настрешнице, како би се дјеца заштитила од временских утицаја кише и снијега. Рекао је још да ће Оштински радници извршити дезинфекцију школских просторија, како би ученицима омогућили безбиједан повратак у школске клупе.

Начелник је апеловао на све учеснике у саобраћају да се придржавају саобраћајних прописа и да поведу рачуна о дјеци, који су учесници у саобраћају. 

Тренутно у Братунцу основно и средње образовање, похађа 1.584 ученика, од чега ће 357 ученика користити бесплатан превоз.