ОДРЖАН САСТАНАК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА ЗА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 29. ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА СРЕДЊЕГ ПОДРИЊА

Glavna slika

У сусрет обиљежавању 29. година од великог српског страдања у околини Братунца и Сребренице на Петровдан, 1992. године и у знак сјећања на све Србе средњег Подриња и Бирча, које су убили припадници такозване Армије БиХ у периоду од 1992. до 1995. године, начелник општине Братунац Срђан Ранкић и начелник општине Сребреница Младен Грујичић одржали су данас састанак са братуначким свештеницима, представницима јавних предузећа и установа, привредницима, угоститељима, представницима удружења, спортских клубова и предсједницима мјесних заједница.

Начелник Срђан Ранкић рекао је да је повод данашњег састанка прије свега договор да се 10. јул обиљежи часно и уз велики број присутних, истичући да се само уз слогу постижу важни циљеви, те да све невоље из протеклог периода треба схватити као прилику за нова рјешења.

-Живимо у тешком времену, можда управо ових дана у најжешћем таласу покушаја поражавања српског народа, које се огледа кроз брутално рушење православне цркве у Коњевић Пољу, неправедног суђења генералима војске Републике Српске и паушалних резолуција да се у Сребреници десио геноцид . Ми живимо, ако знамо зашто и ако имамо задатак и дужност, а имамо, јер је наш задатак истина и правда о доказивању геноцида над српским народом у XX вијеку. Поука нашим покољењима јесте да их не задеси иста судбина предака. За наредни период припремићемо једну иницијативу у којој ћемо тражити да се одреди тачан датум обиљежавања годишњице страдалим Србима средњег Подриња, а све у оквиру Централног Спомен-храма, које ће бити изграђено у Братунцу, рекао је начелник Ранкић.

На састанку је речено да ће ове године општина обезбиједити бесплатан превоз за све мјештане околних села Сребренице и Братунца, који намјеравају да присуствују парастосу. Најављено је још да ће угоститељи за вријеме парастоса организовати свој рад без музике, те да ће се тога дана укључити и инспекцијске службе.

-Донио сам одлуку да током обиљежавања не буде музике у угоститељским објектима. Можда ћемо чак затворити локале док не прође парастос, али о томе ћемо обавјестити јавност у наредним данима, поручио је након састанка начелник Ранкић.