ОДРЖАНА 13. РЕДОВНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БРАТУНАЦ

Glavna slika

Данас је одржана 13. редовна сједница Скупштине општине Братунац. На засједању Скупштине разматрано је 27. тачака дневног реда.

Након дискусије, одборници Скупштине општине Братунац, усвојили су неколико важних одлука:

-На приједлог Начелника општине, усвојене су Одлука о статусу, платама и надокнадама функционера општине Братунац и Одлука о висини одборничког додатка одборницима Скупштине општине Братунац. Овим одлукама извршено је смањење плата функционерима општинске управе за 10 посто, а смањена је и висина одборничког додатка. Тиме је реализовано дуго најављивано смањење плата функционерима, што је посебно, као једну ставку уштеде у буџету, истицао претходни начелник општине Срђан Ранкић, али за вријеме трајања његовог мандата, на дневни ред Скупштине општине, никада није предложена таква одлука

-На приједлог а.д. "Градска чистоћа" Братунац, усвојена је Одлука о давању сагласности на цјеновник комуналних услуга. Због последица високе инфлације и општих поскупљења енергената, било је неопходно извршити корекцију цијена комуналних услуга, јер природа дјелатности предузећа и даље пружање услуга грађанима, директно зависе од употребе и потрошње горива. Цијена услуга овог предузећа није се мијењала од 2008. године, када је а.д. "Градска чистоћа" сав отпад одвозила на локалну депонију "Јеловци". Од 2015. године, укида се локална депонија и сав комунални отпад одвози се на депонију "Црни врх" код Зворника, што је драстично увећало потрошњу горива и цијену услуга. Услуге одвоза комуналног отпада, за домаћинства у колективном и индивидуалном становању-стамбени простор до 100 м2 (цијена са ПДВ-ом) износиће убудуће 0,16 КМ/м2.

-Из истог разлога, дата је сагласност и ЈП "Рад" а.д. Братунац, на корекцију цијена комуналних услуга (воде, канализације и осталих услуга), при чему ће цијена услуга воде за домаћинства износити 0,90 КМ/м3, а за привреду друга правна лица и предузетнике 2,40 КМ/м3.

-Одлуком о економској цијени услуге и новчаног учешћа родитеља чија дијеца бораве у ЈУ за предшколско васпитање и образовање "Радост" Братунац за предшколску 2023/2024 годину, дефинисана је економска цијена услуге у висини од 386,00 КМ, а учешће родитеља чија дјеца бораве у установи износи за једно дијете 140,00 КМ, за друго дијете цијена боравка је 70% од цијене боравка за прво дијете, а за треће дијете цијена боравка је 50% од цијене боравка за прво дијете.

-Између осталог, одборницу су на данашњем засједању усвојили и Одлуку о приступању измјене и допуне регулационог плана за изградњу дјечијег обданишта, Информацију о стању безбједности на подручју општине Братунац и др.

 

Фото: УПС Медија