ОСНОВЦИ СА ПАЛА ПОСЈЕТИЛИ БРАТУНАЦ

Glavna slika

Ученици осмог разреда из Основне школе "Пале" из Пала, њих 80, данас су посјетили спомен-собу у Братунцу и одали почаст погинулим српским борцима ове општине.

Начелник општине Лазар Продановић поздравио је долазак ученика, које је том приликом упознао са чињеницом да је Братунац општина која је имала један од највећих процената настрадалих у претходном рату. Истакао је важност тога да се у наставним програмима адекватно приказује ова проблематика, јер су у историји увијек присутна настојања, односно тенденције да се на неки начин оптужи само једна страна.

- Народ који не памти и не поштује своје суграђане који су уложили животе у настанак Републике Српске нема перспективе. Изузетно је важно усадити осјећај поштовања према жртвама, посебно кроз наставне програме и образовне институције. Водимо рачуна о томе да ученици кроз историјски час и различита присуства буду на централном спомен-обиљежју на православном гробљу како би се упознали са историјом трагичних ратних сукоба. Било би нам драго да ученици основних и средњих школа из цијеле Републике Српске присуствују централном обиљежавању страдања Срба Средњег Подриња и Бирча, које ће ове године бити организовано 6. јула - истакао је Продановић.

Након обиласка спомен-собе , ученици су посјетили и спомен-крст у Кравици, селу које је уз Бјеловац, највише настрадало у протеклом рату на подручју ове општине.