ПОЧЕЛО СНИМАЊЕ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА “СВЈЕДОК”

Glavna slika

У Кравици, код Братунца, данас је почело снимање историјско-документарног филма "Свједок", режисера Дениса Бојића, у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Становницима Подриња за велики одзив данашњем снимању захвалили су се режисер Бојић и начелник општине Братунац Срђан Ранкић, јер је поворку сјећања чинило око 1.000 мушкараца, жена и дјеце. Они су истакли да је снимање и поворка сјећања почело од 10.00 часова и трајало је око три сата.

Режисер Бојић рекао је да се, осим снимања сцена за филм, на овај начин одаје почаст свим невиним српским жртвама са овог подручја и цијеле Републике Српске.

- Осим документима, свједочењима и архивском грађом и масовношћу поворки сјећања, показаћемо шта се све дешавало, колико је људи и на какав начин страдало, али и да смо и даље живи и да остајемо на овом простору, поручио је Бојић.

Бојић је навео да филм говори о доктору Зорану Станковићу са Војномедицинске академије у Београду, који је током ратова деведесетих година прошлог вијека обавио око 7.500 обдукција и идентификација настрадалих српских цивила и војника од Хрватске, преко БиХ до Косова и Метохије.

- Доктор Станковић је задужио српски народ и ово је помен и захвалност његовом дјелу и имену, као и свим невиним жртвама. Ово је свједочанство које остављамо нашој дјеци да знају шта се догађало и да не уче туђу лажну историју о дешавањима на овим просторима у посљедњем рату - нагласио је Бојић.

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић рекао је да је општина пружила комплетну логистику за снимање документарног филма у страдалничкој Кравици, те да је ово вид одавања захвалности и признања доктору Станковићу и свим страдалим Србима Кравице и Републике Српске.

Послије Кравице, снимање ће бити настављено на још четири локације гдје су почињени масовни злочини над Србима, и то 6. фебруара у Мркоњић Граду, а затим у Броду, Шековићима и Зворнику.