ПРЕМИЈЕР ВИШКОВИЋ ПОСЈЕТИО ОПШТИНУ БРАТУНАЦ

Glavna slika

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се данас са начелником општине Братунац Срђаном Ранкићем. На састанку је оцијењено да је Братунац једна од значајнијих општина регије Бирач и да заслужује пажњу и помоћ Владе РС.

Начелник Ранкић упознао је премијера Вишковића са тренутним привредним амбијентом у Братунцу, рекавши да је затражио помоћ од Владе РС, како би се пољопривредним произвођачима са територије општине Братунац надокнадила штета, коју су у протеклом периоду претрпјели због временских непогода.

-Ми смо овдје урадили попис штете. Затражио сам помоћ, како бисмо бар дјелимично санирали штету коју су претрпјели пољопривредни произвођачи, не грешком Општине Братунац или Владе РС, него грешком команде ЕУФОР-а, чија је летјелица најавила прелет из Тузле до Братунца, тако да "Противградна превентива Републике Српске", није могла дјеловати на овом подручју. Огромна је материјална штета и ја ћу инсистирати код међународних институција да се изврши одређено обештећење, изјавио је Ранкић.

Премијер Вишковић је одговорио на захтјев начелника Ранкића, те је у обраћању медијима рекао да ће Влада Српске у складу са њиховим могућностима помоћи пољопривредним произвођачима на подручју општине Братунац, како би се једним дијелом санирала штета која је начињена.

-Додијелићемо одређену новчану помоћ тим људима. Она ће се кретати по дулуму засађених малињака. Помоћи ћемо колико можемо, како бисмо обештетили оштећене, истакао је премијер Вишковић.

Вишковић је указао да Влада, уназад неколико година суфинансира са 50 % осигурање пољопривредних усјева, те је поручио свим пољопривредницима, да поучени овим искуством, осигурају усјеве, како би путем осигуравајућих кућа наплатили штете. Навео је још да Влада РС са 30% суфинансира пројекте у пољопривредној производњи, који између осталог подразумијевају противградну заштиту, наводњавање и све што доприноси успјешнијој и продуктивнијој пољопривредној производњи.

-Ако неко жели озбиљно да се бави пољопривредном производњом, онда мора наћи снаге и начина да искористи помоћ Владе у суфинансирању и осигуравању пројеката, како њихова производња не би била угрожена мразом, сушом или градом, изјавио је премијер Вишковић.

На састанку су још разговарали и о пројектима, који су од важности за комплетну регију Бирач и средње Подриње, а тичу се прве слободне зоне у Републици Српској, која ће бити смјештена на локалитету Братунца, односно моста "Братољуб" .

-Одрадили смо многе послове у циљу реализације прве слободне зоне. Укључена је Влада Републике Српске, Влада Републике Србије и Министарство привреде и предузетништва. Тај пројекат убрзано радимо и наша очекивања су да до краја ове године буду први привредни субјекти на том локалитету, оцијенио је Ранкић након разговора са премијером.

Ранкић је додао да су разговарали и о пројекту обилазнице, која повезује магистрални пут Коњевић Поље, преко Братунца, до граничног прелаза "Братољуб". Говорили су и о инфраструктурним пројектима, за које је Влада најавила да ће за општине и градове у Српској издвојити средства.

На крају састанка начелник Ранкић захвалио се премијеру на посјети и комплетној подршци коју је до сада пружио општини Братунац.