ПРОМОЦИЈА НАРОДНИХ НОШЊИ И ГАСТРО ПОНУДЕ ПОДРИЊА

Glavna slika

Удружење жена „Маја“ Кравица у склопу манифестације Сајма „Дани малине Братунац 2023“ и пројекта ''Подршка у очување традиције, културе и обичаја у општини Братунац'' који је подржан од Општина Братунац организује неколико активности као што је '' ДЕФИЛЕ НАРОДНИХ НОШЊИ СРЕДЊЕГ ПОДРИЊА'' и ''ПРЕЗЕНТАЦИЈА ГАСТРО ПОНУДЕ РЕГИЈЕ БИРАЧ''.

Дугогодишњим радом удружења на програмима очувања традиције и културе дошли смо до сазнања да сви желе да очувају своју традицију и обичаје како би их пренјели на будућа покољења и сачували од заборава. Многи чувају старине од својих чланова породице као што су одјевни предмети, ношње, хаљине, сукње, блузе а које су старе по 100 година. Рађене су многе реплике одјевних предмета за своја млађе чланове породице који су чланови фолкорних секција, искористили као један од начина чувања традиција и културе сваког народа. Планирани дефиле народних ношњи и урађених реплика желимо да прикажемо широј јавности на сајму Дани малине у 09.06.2023. године u 16 часова.

Позивамо све заинтересоване који имају сачуване народне ношње или урађене реплике а желе да промовишу своју старину кроз дефиле народних ношњи да нам се јаве до 31.05.2023.године за даље инструкције.

Кроз активност ''Промоција гастро понуде регије Бирач'' која ће се одржати првог дана сајма малина, 09.06.2023. године , биће организована дегустација старих традиционалних јела која се могу користити као здрава храна у туристичкој понуди,те ће се упознати шира јавност о умјећу и понуди жена у гастономији у нашој заједници. Планирано је ангажовање 10 жена, домаћица које знају спремти традиционална јела. Жене ће добити материјал за спремање јела. Спремљена јела ћемо сервирати на штанд удружења и послуживати посјетиоцима сајма.

Уколико нека од жена жели да представи свој кулинарски специјалитет може да се јавити до 31.05.2023.године за даље инструкције.

Током трајања сајма , оба дана, биће организована радионица веза за све заинтересоване, који нам се могу придружити.

Овим активностима желимо промовисати традицију и обичаје свих грађана и крајева који желе да исте отргну од заборава.

Учешће могу узети и удржења која су пријавила учешће на сајму а желе да учествују и овим активностима.

Сви заинтересовани, пријаве могу извршити до 31.05.2023. године на е-маил адресу: uzmajakravica@gmail.com или на број телефона 065 950 583