РЕКОНСТРУКЦИЈА СПОМЕН КОМПЛЕКСА У КРАВИЦИ

Glavna slika

Јуче су представници општине Братунац, на челу са Начелником општине и представницима Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове обишли радове на реконструкцији централног спомен обиљежја у Кравици. Радови на овом пројекту се одвијају предвиђеном динамиком, тако да ће комплекс бити у завршној фази до дана обиљежавања страдања кравичких жртава у јануару 2023. године, након чега ће бити довршени и преостали завршни радови на овом комплексу.

Средства за реконструкцију овог споменика у износу од 90.000,00 КМ обезбједила је Влада Републике Српске, док  општина Братунац партиципира у овом пројекту са 5.000,00 КМ.

Спомен комплекс у Кравици конципиран је као отворени амфитеатар са плочником и парковским зеленилом, те  мермерно-бетонским крстом висине 5.5 метара који је као симбол страдања, централно позициониран у средини комплекса.

Подсјећамо, споменик је изграђен у знак сјећања и захвалности на 3.267 српских жртава страдалих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату са подручја регије Бирач, те на страдале Србе из средњег Подриња у Другом свјетском рату, што укупно чини преко 10.000 српских жртава са овог подручја.