САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ (02.08.2024.Г.)

Glavna slika

Од стране Министарства унутрашњих послова Републике Српске - Полицијске станице Братунац обавјештени смо да се дана 31.07.2024. године догодила саобраћајна незгода у којој је учестовало моторно возило марке "Тојота" регистарских ознака К31-Е-341, власништво СО Братунац. Информисани смо да доласком полициских службеника на лице мјеста није затечен возач, да су полицијски службеници извршили мјере и радње у складу са надлежностима које имају, те да су том приликом извршили увиђај саобраћајне незгоде.

С обзиром на то да је возило које је учествовало у саобраћајној незгоди власништво општине Братунац, потребно је обавјестити јавност о околностима овог догађаја и о статусу предметног возила.

Возило марке "Тојота Хилукс" регистарских ознака К31-Е-341 је уговором број 02-020-121/23 од 28.02.2023. године уступљено на коришћење ДОО "Малина Братунац". Уговор о уступању су потписали замјеник начелника општине Братунац Бранислав Тришић, који је тада обављао дужност начелника општине и директорица Друштва Бојана Варагић. Возило је дато предузећу на коришћење на период од 5 година. Уговором је дефинисано да ће се возило користити искључиво за потребе рада ДОО "Малина Братунац", да ће са истим корисник поступати брижљиво, са пажњом доброг домаћина, чувати га од оштећења и одржавати у исправном стању.

Одмах по сазнању за саобраћајну незгоду од ДОО "Малина Братунац" затражена је информација о овом догађају, односно о томе ко је управљао возилом у вријеме саобраћајне незгоде и у коју сврху се исто користило у моменту када је незгода наступила. Тражене информације нисмо добили до момента објаве овог саопштења.

Уколико је дошло до злоупотребе предметног возила од стране појединаца запослених у ДОО "Малина Братунац", односно коришћења возила у приватне сврхе, што је резултирало његовим оштећењем, општина Братунац ће предузети мјере и радње у циљу санкционисања таквог понашања и накнаде штете настале на возилу.

Даљи кораци биће предузети у складу са спроведеном истрагом Министарства унутрашњих послова Републике Српске, о чему ће јавност бити благовремено обавјештена.

Напомињемо, на челу ДОО "Малина-Братунац" налази се кадар Уједињене Српске. Одборници ове партије у Скупштини општине Братунац нису гласали за усвајање Одлуке о измјени и допуни Одлуке о оснивању ДОО "Малина Братунац". Предлагач ових измјена и допуна био је начелник општина и њихов циљ је био увођење реда у овом предузећу када је у питању именовање лица које ће обављати дужности директора за вријеме његове дуже одсутности. Узимајући у обзир недавна дешавања и сумњу на злоупотребу имовине предузећа, односно коришћења исте у приватне сврхе, постаје јасно шта се крије иза одбијања ових одборника да гласају за предложене измјене и допуне.

На крају ћемо се осврнути на објаву опозваног начелника општине Срђана Ранкића, који је поводом овог догађаја на својој Фејсбук страници написао да се догађај покушава сакрити од очију јавности и да начелник Лазар Продановић од општинског новца асфалтира сокаке недалеко од своје викендице.

Лазар Продановић никада није користио јавни новац и службена возила у приватне сврхе. Уколико о томе посједује доказ нека са истим изађе у јавност. То се не може рећи за бившег начелника, који је службено возило, непримјерено скупо плаћено за овако сиромашну општину континуирано користио у приватне сврхе. Уосталом, о томе ко је злоупотребљавао јавну имовину и новац довољно говори велелепно бљештаво здање у Факовићима.