СУД УТВРДИО НИШТАВОСТ УГОВОРА О ДОДЈЕЛИ У ЗАКУПУ ЗЕМЉИШТА НА ЛОКАЛИТЕТУ "ЦИГЛАНА"

Glavna slika

У фебруару 2023. године, Општинска управа Братунац, обавјестила је јавност, да је посредством Правобранилаштва Републике Српске, код Окружног привредног суда у Бијељини, поднесена тужба против д.о.о. "ECO-PRODUCT" Сребреница, ради утврђивања ништавости Уговора о додјели у закуп земљишта у оквиру индустријске зоне на локалитету "Циглана".

Подсјећамо, ријеч је о Уговору који је закључен између општине Братунац као закуподавца, коју је заступао тадашњи Начелник Срђан Ранкић и д.о.о. "ECO-PRODUCT" Сребреница, као закупца, које је заступао Директор Милован Бојић.

Имајући у виду чињеницу да је директор фирме, која је закупац земљишта, у сродству са опозваним начелником општине Срђаном Ранкићем, а узимајући у обзир начин на који је Уговор склопљен, јавила се сумња у законитост истог.

Ради се о земљишту на локалитету старе Циглане (на којем је планирана изградња новог градског гробља), а које је према спорном Уговору дато на коришћење на период од 20 година без могућности једностраног раскида у периоду од 15 година без писмене сагласности уговорних страна.

Уговор је потписан без обавезног Мишљења Правобранилаштва Републике Српске, без сагласности Скупштине општине Братунац и без проведеног јавног поступка којим би се омогућило учествовање и других заинтересованих страна за предметно земљиште по идентичним условима.

У поступку који је вођен код Окружног привредног суда у Бијељини, општина Братунац успјела је доказати незаконитост предметног Уговора, те је на основу тога суд утврдио ништавост Уговора и обавезао туженог д.о.о. "ECO-PRODUCT" Сребреница да општини Братунац преда у посјед непокретност која је незаконитим уговором дата у закуп.

Поступајући по жалби туженог, првостепену пресуду потврдио je и Виши привредни суд у Бања Луци.

Поводом закључења овог Уговора, општина Братунац је против бившег начелника Срђана Ранкића поднијела кривичну пријаву због постојања основа сумње да је извршио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлашћења из члана 315. Кривичног законика и кривично дјело несавјестан рад у служби из члана 322. КЗ.