У БРАТУНЦУ ДАНАС ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СТРАДАЊА СРБА ИЗ СРЕДЊЕГ ПОДРИЊА

Glavna slika

Служењем парастоса за 3.500 убијених Срба из средњег Подриња и Бирча, који су страдали у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, данас је у Братунцу почело обиљежавање 29.годишњице од злочина над српским народом, који су починиле муслиманске снаге из Сребренице. Парастос код Спомен-крста на братуначком гробљу служио је митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење свештенства Митрополије.

-Подриње је наша страшна трагедија. Српски народ ће свједочити истину да су Срби страдали у Подрињу, али да су чинили добро и поред свих неправди. Улога цркве је да сачува успомену на жртве ових злочина, истакао је у обраћању окупљенима митрополит Хризостом.

Након парастоса бројне делегације положиле су цвијеће и одале почаст жртвама код Спомен-крста, који је подигнут у част свих погинулих Срба из регије Бирач. Парастосу су присуствовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, министар пољопривреде Борис Пашалић, делегација Народне скупштине и српски представници у заједничким органима БиХ. Почаст српским жртвама одали су и амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, генерални конзул Србије у Бањалуци Драган Протић, предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић, посланик у Скупштини Црне Горе Марко Милачић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, те начелници општина и делегације организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и велики број грађана.

Програм сјећања на српске жртве настављен је обраћањем званичника на братуначком Тргу „Милоша Обилића“, који су поручили да ће истрајати у борби за истину о масовном страдању Срба на овим просторима. То је посебно истакао начелник општине Братунац Срђан Ранкић који је нагласио да се до сада ћутало о страдању 3.500 Срба из средњег Подриња и Бирча.

-На све начине покушавају да минимизирају те наше жртве, које смо имали у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату. То не смијемо дозволити и борићемо се за истину и правду. Истина о српским жртвама биће представљена у Саборном храму, који ћемо изградити у Братунцу, поручио је Ранкић констатујући да у српском народу почиње да се буди свијест о значају истине и правде, што потврђује данашње велико присуство грађана на годишњици обиљежавања страдања Срба у Братунцу.

Присуствујући помену страдалим Србима из средњег Подриња, премијер Републике Српске Радован Вишковић је указао на чињеницу да је страдање српског народа у Подрињу остало некажњено, јер је за 3.500 жртава пресуђена једна, како је истакао, срамотна и понижавајућа пресуда.

-Закољете дијете од 12 година и за то будете осуђени на 10 година затвора. То је мало и за саобраћајну несрећу, рекао је Вишковић указујући на чињеницу да су Срби осуђивани и на доживотне казне затвора.

Премијер Републике Српске оцијенио је да се све настоји подредити 11.јулу 1995. године и страдању Бошњака на овим просторима. На страдање Срба на овим просторима подсјетила је и предсједница Скупштине Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Радојка Филиповић која је навела неколико породица из братуначких села у којима је убијено више чланова током Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор, истакао је у званичном обраћању да је обавеза да се на све стране говори истина шта се заиста десило 90-тих година прошлог вијека у Подрињу.

-Кроз вијекове су настојали да нам сломе ту кичму-ријека Дрина која спаја један народ, да нам затру сјеме и вјеру у живот у Подрињу. Сметала је снага српског народа свим душманима. Наша обавеза је да сјећања и његовање традиције пренесемо нашим младима и да се будућа покољења, као што се ми сјећамо Светог Цара Лазара, Милоша Обилића и других мученика, сјећају и свих мученика који су дали животе да би Република Српска постојала и заједно са Републиком Србијом сваког дана била јача, боља и снажнија, поручио је Капор.

Парастосу српским жртвама у Братунцу присуствовао је и предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић који је у изјави новинарима истакао да Срби морају његовати сјећање на своје жртве, које свијет покушава да понизи и заборави. Обиљежавање 29 година од страдања Срба из средњег Подриња организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.