У БРАТУНЦУ ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ ГАСТРО ФЕСТИВАЛ

Glavna slika

"Малини у част, с малином у сласт ", назив je манифестације која је одржана данас на Тргу Милоша Обилића у Братунцу. Циљ је промовисати малину као бренд Подриња и Републике Српске и производе од овог воћа, али и промовисати стара јела сеоских домаћинстава .

Грађани Братунца, Љубовије, Сребренице и околних мјеста имали су само ријечи хвале за јела спремљена вјештим рукама ових жена, кажу да је било тешко донијети избор за најбољи колач, али ипак гласовима грађана прво мјесто освојила је Сара Лазић, друго Здравка Пајић, а треће Гордана Марковић.

Шестогодишња Уна Матић, најмлађа је такмичарка гастро фестивала. Она је са својом баком Ђуком направила специјалитет који су жељеле подијелити и пробати са другима.

-Малину смо убрале из свог малињака, тако да је све свјеже и природно, колач смо спремале ја и унука, рекла је Ђука Матић.

Манифестација "Малини у част, с малином у сласт" је гастро фестивал који се традиционално одржава већ пети пут. Организатори су жене из Удружења жена "Природа".

За овогодишњи гастро фестивал пријавило ce 16 жена, од којих су 4 из Љубовије.

-Захвална сам свим женама, које су направиле колаче и такмичиле се. Све учеснице су добиле захвалнице и ручно рађен сапун. За прво мјесто обезбиједили смо блендер, за друго апарат за прављење палачинака и за треће ручно рађену торбу, рекла је Жељана Пјевалица, предсједница УЖ “Природа“.

Истовремено, представнице Удружења жена “Маја“ представиле су се у спремању традиционалне хране, качамака, проје, пребранца и других јела, а једини циљ је - да сачувају од заборава домаћу кухињу.

Жене из “Природe“ и “Мајe“ , промовишући јела специфична за овај крај као неизоставан дио туристичке понуде нашег краја, тиме, кажу, промовишу Републику Српску и туризам уз ријеку Дрину .

Манифестација “Малини у част, с малином у сласт“ организована је у сарадњи са Општином Братунац и Туристичком организацијом Братунац.