У ЈЕЖЕШТИЦИ СЛУЖЕН ПАРАСТОС СТРАДАЛИМ СРБИМА

Glavna slika

У братуначкој мјесној заједници Јежештици данас је служен парастос за 39 српских цивила и војника који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату и 161 мјештанина убијеног на том подручју у Другом свјетском рату. 

Након парастоса, који  је  служио свештеник Кравичке парохије Дејан Ђуричић, код спомен-обиљежја  вијенце су положили и одали почаст  жртвама начелник општине Братунац Срђан Ранкић,  делегације организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата. 

Братуначки начелник Срђан Ранкић истакао је у изјави новинарима да нема дана и православног празника да се у мјесним заједницама, општинама и градовима Републике Српске не обиљежавају парастоси.

-Ево, и данас смо у мјесној заједници Јежештица, страдалничком крају општине Братунац и средњег Подриња, гдје је у протеклом рату убијено 39 мјештана. На овом подручју су муслиманске снаге из Сребренице починиле покољ, попалили комплетно село и уништили све, рекао је Ранкић подсјећајући да се мјештанима  Јежештице исто дешавало у Другом свјетском рату, када је 1942.године убијана српска нејач, односно дјеца, жене и старци.

-Ми обиљежавамо Дан сјећања. Сјећамо се наших погинулих, сјећамо се свих који су уградили свој живот у темеље Републике Српске и у том сјећању морамо да чувамо нашу светињу Републику Српску и морамо да помогнемо становништву на овом подручју, истакао је Ранкић.

То се, према његовим ријечима,  мора чинити још више и жешће јер за све злочине који су почињени у 20.вијеку над српском нејачи на овим просторима, никада нико није одговарао.

-Имамо чињеницу да одређени злочинци добијају признања и све што не би требало да добију, а никада осуду и осуду правосудних институција БиХ, закључио је Ранкић.