ЗВАНИЧНИЦИ СРПСКЕ ПОЛОЖИЛИ ВИЈЕНАЦ НА ЦЕНТРАЛНИ СПОМЕН КРСТ У БРАТУНЦУ

Glavna slika

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и делегација Владе, предвођена премијером Радованом Вишковићем, положили су данас вијенце на централни спомен-крст на братуначком гробљу.

Вијенце су положили и министри у Влади Републике Српске, српски министри у Савјету министара, делегација предсједника општина и посланика у Скупштини Републике Србије, као и делегације града Зворника, општине Братунац и осталих локалних заједница из Средњег Подриња.

Предсједник Додик је истакао да су се данас окупили да би скренули пажњу на једну историјску неправду, чињеницу који многи у свјету занемарују, а то је да је у злочинима које је починила муслиманска структура на овим просторима страдало 3.500 Срба и да за злочине над њима нико није одговарао.

- Баш смо данас овдје зато што је у Генералној скупштини Уједињених нација иницирано доношење резолуције у којој се покушава или жели да се наметне колективна кривица Србима на један скривен начин који је веома лукаво осмишљен, а како би се кроз историју обиљежавао дан наводног геноцида у Сребренице, а то наравно не подразумјева чињеницу страдања Срба на овим просторима - истакао је Додик.

Након одавања почасти српским жртвама, у Сребреници је одржана сједница Владе Републике Српске. Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да ће Влада у наредних 30 дана сачинити споразум о мирном раздруживању који ће упутити Федерацији БиХ.

- Не желимо сукобе. Ово није сецесија, мирно раздруживање није сецесија. Ако нас неко сматра геноцидним народом, нема разлога за суживот - поручио је премијер Српске.

Вишковић је рекао да је на сједници разматрана актуелна ситуација о резолуцији о Сребреници која ће данас бити разматрана у Генералној скупштини УН.

Он је истакао да се данас у Генералној скупштини УН покушава наметнути теза о “геноциду у Сребреници”.

- Данас се покушава у УН да креира резолуцију о наводном геноциду који су починили Срби и да већ од сутра будемо, како то кажу у ФБиХ, “геноцидан народ”. Ми одбацујемо такву тезу и никада то нећемо прихватити - рекао је Вишковић.