BESPLATNO NAVODNjAVANjE ZA MALINARE

Glavna slika

Proizvođači malina u bratunačkom kraju pretrpjeli su prošle godine veliku štetu izazvanu gradom koji je umanjio prinose roda za oko 30-40%.


Podsjećamo da je najveći krivac za ovu katastrofu bio helikopter EUFOR-a zbog kojeg protivgradna zaštita nije mogla djelovati. Iako je bilo kontakata između opštine Bratunac i visokih zvaničnika međunarodnih snaga u BiH, povodom nadoknade štete uzrokovane neodgovornim ponašanjem njenih pripadnika (helikopter je bio prizemljen i bez kontakta sa kontrolom leta), do danas ništa od toga nije realizovano. Napominjemo da je premijer Vlade Republike Srpske, g-din Radovan Višković obećao pomoći proizvođačima maline kako bi se umanjila šteta uzrokovana ovom vremenskom nepogodom, međutim ni od toga ništa nije bilo. Čini se da su, kao i mnogo puta do sada, to bila samo prazna obećanja kako bi se u tom trenutku ublažilo nezadovoljstvo malinara.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić, želeći da pomogne koliko je u njegovoj moći, donio je odluku kojom se zbog pretrpljene štete na zasadima maline u toku 2021. godine, nastale usled elementarne nepogode (grada) i smanjenog prinosa maline i dobiti, proizvođači malina na području opštine Bratunac u toku 2022. god. oslobađaju  plaćanja troškova za usluge navodnjavanja zasada malina.

Troškove usluga navodnjavanja u ime proizvođača malina plaćaće Opština Bratunac iz sredstava budžetom predviđenih na poziciji za razvoj poljoprivrede i pružanje stručne pomoći.

Za izvršenje ove odluke zadužuju se DOO „Malina“ Bratunac, Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti i Odjeljenje za finansije Opštinske uprave Bratunac.

 

Odluku možete pogledati i preuzeti OVDJE.