IZLOŽBA RTS-A O SAVI VLADISLAVIĆU

Glavna slika

Opština Bratunac i Dom kulture Bratunac sa ponosom predstavljaju izložbu o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom, diplomati cara Petra Velikog koji je formirao rusku spoljnu obavještajnu službu, razgraničio rusko i kinesko carstvo, aktivno učestvovao u vojnim operacijama Ruskog carstva i realizovao potpisivanje mira sa Turskom.

 

Uvijek noseći otadžbinu u srcu, grof Vladislavić je obnovio srpsko školstvo, šaljući iz Rusije u Sremske Karlovce prve učitelje i udžbenike. Formirao je balkansku politiku Ruske Imperije, što je rezultovalo oslobođenjem od osmanske okupacije nepun vijek kasnije.

 

Pomagao je crkve i manastire širom srpskih zemalja, a svojim pokroviteljstvom mnogim ujmetnicima zadužio je svjetsku kulturu. Najveći kompozitor epohe u kojoj je živio, Antonio Vivaldi, posvetio mu je jednu od svojih opera.

 

Izložba sa detaljnom prezentacijom više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata koji svjedoče o impozantnom životnom putu, djelu i zavještanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“ predstavlja se publici u Bratuncu, zahvaljujući Radio televiziji Srbije, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prestonici ove republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk koji je osnovao grof Sava Vladislavić u čast Svetog Save.

 

Izložba je posvjećena sećanju na Vladimira Davidovića kome je jedna od životnih misija bila da grofa Savu Vladislavića istrgne iz istorijskog zaborava i dodjeli mu zasluženo mjesto u nacionalnom pamćenju.

 

Učestvuju:

  • Gordana Milosavljević – sestra Vladimira Davidovića
  • Branko Vukomanović – koautor izložbe

 

Katalog izložbe o Savi Vladislaviću možete pogledati i preuzeti OVDJE.