MEĐUNARODNI KONKURS ZA IZRADU IDEJNOG RJEŠENjA GRBA I ZASTAVE OPŠTINE BRATUNAC

Na osnovu Zaključka o prihvatanju inicijative za promjenu simbola opštine Bratunac br:01-022-166/21 od 18.06.2021 god. i Odluke o imenovanju stručne Komisije za raspisivanje Javnog konkursa za izradu idejnog rješenja simbola opštine Bratunac i sprovođenja ostalih aktivnosti vezanih za izmjenu simbola opštine Bratunac, br: 01-022-167/21 od 18.06.2021 god. i čalana 2. Odluke o imenovanju stručne Komisije za raspisivanje Javnog konkursa za izradu idejnog rješenja simbola opštine Bratunac i sprovođenje ostalih aktivnosti vezanih za izmjenu simbola opštine Bratunac, br: 01-022-167/21 od 18.06.2021 god.

stručna komisija r a s p i s u j e

MEĐUNARODNI KONKURS
ZA IZRADU IDEJNOG RJEŠENjA GRBA I ZASTAVE OPŠTINE BRATUNAC

Pravo učešća na konkursu imaju sva pravna i fizička lica a nisu članovi Komisije za pripremu prijedloga odluke o izgledu i upotrebi simbola opštine Bratunac - grba i zastave opštine (u daljem tekstu: Komisija), ni lica koja je Komisija angažovala u svom radu.

I- UVOD

Prijedlog za idejno rešenje grba i zastave opštine Bratunac mora biti izrađen u skladu sa osnovnim principima i pravilima savremene heraldike, sadržavati kao obavezne elemente i sadržaje koji odražavaju istoriju, tradiciju, prirodne i geografske posebnosti područja opštine.
Prirodne i geografske posebnosti opštine odražava pretežno brsko-planinski reljef područja uz drinsku dolinu i obalu Drine u dužini oko 68 kilometara. Geografski je formiraju dvije oblasti Ludmer i Osat sa svim svojim specifičnostima. Opština Bratunac osnovana je 1927 godine, a kao naselje se formira krajem XIX. vijeka a istorijski je vezana teritorija srednjevjekovnom vlastelom Dinjičić-Kovačević, dok je pripadala i Despotovini Stefana Lazarevića. Dan opštine je 25. septembar, datum osnivanja opštine u Kraljevini Jugoslaviji.
Predlog za idejno rešenje ne smije vređati državni interes, kao i javni moral.

II - OPŠTI USLOVI

Grb i zastava moraju biti izrađeni u skladu s uobičajenom heraldičkom i veksikološkom praksom i odgovarati sadržaju koji je određen tačkom II konkursa.
1. Broj, raspored i sadržaj polja na predloženom rešenju grba mora biti primjeren heraldičkoj praksi.
2. Grb raditi u tri varijante, kao veliki, srednji i mali grb.
3. Osnovni grb mora da sadrži ''ŠTIT'' čiji je oblik zasnovan na srednjovekovnim štitovima kao esencijalni heraldički element i tradicionalni simbol zaštite.
4. Broj, raspored i sadržaj polja u štitu moraju zadovoljiti heraldičku praksu, a njihov sadržaj mora biti u skladu sa zahtjevima iz tačke II konkursa.
5. Oblik i forma grba mora da omogućava tehniku štampanja u više boja i da se grb, kao simbol može koristiti za izradu plaketa, povelja, znački, javnih priznanja, suvenira i slično.
6. Zastava treba da je pravougaona i mora biti osmišljena shodno veksikološkoj praksi, u potpunosti ili djelimično i da korespondira sa elementima grba.
7.

III - POSEBNI USLOVI

1. Crteži kojima se predstavlja prijdlog rješenja grba i zastave moraju biti rađeni u boji i dostavljeni na zasebnim listovima formata A4.
2. Svaki od navedenih listova koji sadrži prijedloge mora biti zasebno obeležen imenom i brojem.
3. Za grb, uz crteže u boji, na posebnom listu formata A4 mora se dostaviti i crno-bijela varijanta istog rješenja.
4. Na posebnom listu formata A4 moraju se dostaviti razradni primjeri sa aplikacijama predloženog grba na memorandumu, poštanskoj koverti i vizit karti;
5. Tehnika izrade prijedloga može da bude i ručna ali u boji (tehnike: tuš, tempera, gvaš i akvarel, ili kombinacija tih tehnika ili sl.).
6. Uz crteže neophodno je dostaviti i blazon - tekstualni opis sadržaja grba i zastave (jedan zajednički tekst za oba simbola) ali sa posebnim osvrtom na grb i posebno za zastavu.
7. Pored dostave crteža na papiru, prijedlog rješenja se dostavlja i u elektronskoj formi na CD- u tako što će ime i broj crteža biti upisan na samom CD-u i na njegovom omotu. elektronski primjerak treba da bude dovoljne rezolucije za ev. štampanje velikih formata (JPG; PDF...).

Tekst blazona treba da bude dostavljen u štampanom obliku na formatu A4 i u količini teksta dvije novinarske šlajfne (tj. 2 lista A4 formata sa normalnim proredom slova). Svaki list mora biti
obilježen rednim brojem i šifrom.

IV - DOSTAVLjANjE RAOVA

Konkursni radovi se dostavljaju u paketima (kovertima A4), bez imena i prezimena pošiljaoca, POD ŠIFROM najkasnije do 15,00 časova poslednjeg dana konkursa i na adresu: Opština Bratunac, Komisija za pripremu prijedloga odluke o izgledu i upotrebi simbola opštine Bratunac (grba i zastave opštine), ul.Svetog Save, bb; 75420 Bratunac, sa naznakom: KONKURS ZA IDEJNO RJEŠENjE GRBA I ZASTAVE OPŠTINE BRATUNAC - NE OTVARATI.
Uz rad, u posebnoj, zatvorenoj koverti potrebno je dostaviti lične podatke učesnika (prezime, očevo ime, lično ime, adresu stanovanja, broj telefona, eventualno e-mail adresa), kao i pisanu izjavu autora da ukoliko bude nagrađen svoje autorsko pravo automatski prenosi na raspisivača konkursa odnosno Opštinu Bratunac, i da je ponuđeno rješenje lična kreacija autora.

V - USLOVI KONKURSA, ROKOVI, IZBOR RADOVA I NAGRADE

Svaki učesnik konkursa može učestvovati sa najviše tri rada ali svaki rad mora biti dostavljen Komisiji kao posebna pošiljka (rad) i sa posebnom šifrom i traženim sadržajem.
Konkurs traje 70 (sedamdeset) dana od dana objavljivanja na zvaničnom službenom veb sajtu Opštine Bratunac i sredstvu javnog informisanja. Ukoliko zadnji dan konkursa pada u dane vikenda ili državnog praznika, rok konkursa je prvi radni dan nakon vikenda ili državnog praznika. O tačnom datumu objavljivanja konkursa nadležna opštinska služba napraviće posebnu zabilješku.
Komisija će po završetku konkursa zapisnički pregledati sve dospjele radove i izvršiti njihov odabir u roku od 7 dana i o tome obavjestiti javnost putem javnih medija a nagrađenog učesnika pismenim obavještenjem.
Radovi koji budu stigli nakon isteka roka konkursa neće se uzimati u razmatranje.
Nepotpuni prijedlozi idejnih rješenja, što na početku pregleda dospjelih radova zapisnički ustanovljava Komisija, takođe se neće uzimati u razmatranje.
Svaki učesnik konkursa dostavom svog rada prihvata sve uslove i propozicije ovog konkursa.
Izbor radova će vršiti Komisija za pripremu predloga odluke o izgledu i upotrebi simbola opštine Bratunac - grba i zastave opštine.

Autor čiji prijedlog rješenja bude izabran ima pravo na novčanu nagradu u neto-iznosu od:

4900,00 KM
(slovima: četirihiljadedevetsto konvertibilnih maraka i 00/100)
ili 2506,39 EURA.
(slovima: dvijehiljadepetstošest konvertibilnih maraka i 39/100)

Autor čiji prijedlog rešenja bude izabran i nagrađen saglasan je sa prenosom svih autorskih prava i potraživanja po osnovu svog rada, osim moralnih, na opštinu Bratunac. Komisija ima pravo da od autora čiji rad bude izabran i predložen za grb i zastavu opštine Bratunac traži doradu ili izmjene pojedinih elemenata grba i zastave, što je autor obavezan da prihvati osim u slučaju da izmjena menja karakter njegovog prijedloga.
Komisija zadržava pravo da po sopstvenoj procjeni utvrdi mogućnost otkupa još dva rada koji će biti nagrađeni novčanim neto-iznosom u visini do 1000,00 KM (ili 511.51 EURA) – za drugorangirani rad, odnosno do 700,00 KM (ili 358,00 EURA) – za trećerangirani rad.
Isplatom predviđenih nagrada autorima završavaju se uzajamne obaveze po odredbama ovog konkursa.
Komisija nije obavezna da izvrši izbor grba i zastave ukoliko zaključi da nijedan rad ne zadovoljava kriterijume konkursa.

Osoba za kontakt: Jakša Tomić DIA, mob. +387 65 971 102