MINISTAR DANIJEL EGIĆ U RADNOJ POSJETI OPŠTINI BRATUNAC

Glavna slika

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić danas je posjetio opštinu Bratunac. Ministar se sastao sa načelnikom opštine Lazarom Prodanovićem i njegovim saradnicima, a sastanku na kojem je razgovarano o značajnim pitanjima koja su u nadležnosti ovog ministarstva, prisustvovali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve i predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Načelnik Prodanović je izrazio zadovoljstvom posjetom ministra i istakao da je primarni razlog njegovog dolaska aktivnost na izgradnji centralnog spomen obilježja za stradale Srbe iz Srednjeg Podrinja i Birča.

" Na prošloj sjednici, Vlada RS je donijela odluku o proglašenju opšteg interesa u svrhu izgradnje spomen kompleksa u površini od oko 4.5 ha. Uskoro ćemo pristupiti postupku eksproprijacije tog zemljišta. Prije toga, pokušaćemo sa vlasnicima da postignemo sporazum o otkupu u skladu sa procjenom vještaka. Nadamo se da ćemo taj postupak privesti kraju do kraja godine.Osim toga razgovarali smo i o pitanjima položaja i statusa ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca na području opštine Bratunac. Vlada i resorno ministarstvo aktivno rade na ispunjenju svih svojih obaveza i u narednom periodu radićemo i na svim drugim pitanjima od interesa za našu lokalnu sredinu, a koja se tiču ove populacije" rekao je Prodanović.

Ministar Egić je istakao da je Vlada Republike Srpske opredjeljena da se veliko stradanje Srba u Srednjem Podrinju i Birču obilježi izgradnjom jednog memorijalnog centra, centralnog obilježja za poginule vojnike i civile ovog područja.

"Što se tiče posla koji lokalna uprava treba da uradi u svrhu realizacije ovog projekta, mislim da se to već uspješno obavlja. Određene stvari su već urađene. Danas smo se dogovorili da Vlada RS preuzme obavezu da uradi idejno rješenje. Formiraćemo odbor koji će sve to da koordiniše. " - rekao je Egić.

Osim o izgradnji spomen kompleksa, na sastanku je razgovarano i o obilježavanju stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču koje je ove godine planirano za subotu 6. jul te o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.