MINISTAR PETRIČEVIĆ I NAČELNIK RANKIĆ RAZGOVARALI O RAZVOJU INDUSTRIJSKE BESCARINSKE ZONE

Glavna slika

Ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslav Petričević sastao se danas u Bratuncu sa načelnikom ove opštine Srđanom Rankićem, gdje su razgovarali o razvoju industrijske bescarinske zone.

Rankić je istakao da se na ovom projektu radi proteklih godinu dana, rekavši da je za to vrijeme urađeno mnogo aktivnosti.

- Pored regulacionog plana koji je urađen za tu zonu i odluke Vlade Republike Srpske o utvrđivanju opšteg interesa, imamo urađene elaborate koji su potrebni i raspisan je javni poziv za izradu glavnog projekta. Uporedo sa svim tim aktivnostima vodimo pregovore sa zainteresovanim investitorima i mogu da naglasim, ono što me posebno raduje, da se radi o privrednim subjektima iz Republike Srpske i Srbije, koji su zainteresovani da u ovoj poslovnoj zoni otvore svoje proizvodne pogone, izjavio je Rankić, te dodao kako smatra da će uskoro početi aktivnosti izgradnje infrastrukture u zoni i da se očekuje da će veoma brzo krenuti izgradnja prvih proizvodnih pogona.

Petričević je naglasio da je cilj poslovanja u slobodnim industrijskim zonama prerađivačka industrija.

- Ona najviše zapošljava i sa druge strane ona je izvozno najvećim dijelom orjentisana. Tu su privredni subjekti iz metalne industrije, građevinske industrije, industrije tekstila, kože i obuće, kao i dio subjekata koji rade sa plastičnim masama. U fazi smo pregovora sa nekim značajnijim investitorima i sa druge strane veliki je interes kompanija iz Srbije, jer pozicija samog Bratunca i otvaranje graničnog prelaza, mnogo će značiti na uvezivanju i funkcionisanju privrednih aktivnosti, kako između Republike Srpske i Srbije, tako za upošljavanje radnika i sa jedne i sa druge strane rijeke Drine, ocijenio je Petričević.