NAČELNIK OPŠTINE BRATUNAC SRĐAN RANKIĆ OBRATIO SE DANAS NOVINARIMA POVODOM ŠTETE OD JUČERAŠNjEG GRADA

Glavna slika

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić upoznao je danas javnost o hitno preduzetim aktivnostima Opštinske uprave na utvrđivanju činjenica vezanih za jučerašnje djelovanje protivgradne zaštite i evidenciji ogromnih šteta, koje su nastale od grada. On je, na konferenciji za novinare, poručio da Opština Bratunac nema nikakvu odgovornost, ni krivicu za pričinjenu štetu, ali da će od nadležnih pravosudnih institucija tražiti da se utvrdi zbog čega nije djelovala protivgradna zaštita i ko će platiti štetu građanima ove lokalne zajednice. Prenosimo obraćanje načelnika Rankića:

-Sinoć sam upoznao javnost šta se dešavalo juče u Bratuncu po pitanju štete od grada i već sutra ujutru ću formirati advokatski tim. Moramo istrajati da naplati štetu svako, ko je pretrpio štetu od grada. Nas ne interesuje da li će platiti država Bosna i Hercegovina, da li Međunarodna zajednica čiji je helikopter imao prelete ili Republika Srpska, ne znam. Ovo ne smijemo da dozvolimo i apsolutno osuđujemo ovakav postupak JP Protivgradna preventiva RS trebalo je da iznađe način da spriječi jučerašnju štetu, koja je pričinjena na teritoriji Bratunca i još tri opštine iz regije Birač. Javnost treba da zna da JP Protivgradna preventiva RS, za koju mi plaćamo redovnu godišnju nadoknadu, upravlja lansirnim stanicama, što znači da Opština apsolutno nema mogućnost da utiče na djelovanje sa tih protivgradnih stanica. Jutros sam dobio prvi izvještaj iz tog javnog preduzeća o dejstvu na dan 24.jun 2021.godine. Iz tog izvještaja se vidi da juče nisu dejstvovali iz razloga što im je Centar letnih informacija zabranio zbog preleta nekih helikoptera. Ne znam čiji su, da li Međunarodne zajednice ili već, ko je koristio vazdušni prostor, ali, dovedeni smo u situaciju da je grad uništio većim dijelom poljoprivredne kulture od Vlasenice, preko Milića koje je sravnio sa zemljom, Bratunac i dijelove teritorije Srebrenica. Od jutros sam u kontaktima sa kolegama – načelnicima iz regije Birač i ovo nećemo prećutati, jer se ovako nešto ne smije dozvoliti. Svi strijelci su bili na protivgradnim stanicama i sat vremena je traženo odobrenje, koje je trebalo da stigne sa aerodroma u Tuzli, da bi dejstvovala protivgradna zaštita. Međutim, zbog tog jednog helikoptera, koji je juče čitav dan bio na stadionu u Bratuncu, nije dejstvovala protivgradna zaštita i imali smo štetu. Upoznao sam kolege iz okolnih opština da sam ja, kao načelnik opštine Bratunac, formirao komisije koje od jutros primaju zahtjeve poljoprivrednih proizvođača maline i kupine, a danas smo proširili i angažovaćemo 20 službenika Opštinske uprave koji će raditi na utvrđivanju i procjeni štete od grada. Radiće se u subotu i nedjelju da bismo identifikovali štetu i sve što je grad pričinio na teritoriji opštine Bratunac. Imamo situaciju, što se tiče poljoprivredne proizvodnje za 2021.godinu da se poljoprivredom bavi 1.800 domaćinstava. Malina se uzgaja na više od 400 hektara površina, a imamo novih 308.000 sadnica, koje su trebale da dođu na rod ove godine. Znači da je oko 3.000 tona rod maline i kupine na teritoriji naše opštine uništeno što, po minimalnoj tržišnoj cijeni, iznosi oko 12 miliona maraka. Ostale poljoprivredne kulture pretrpjele su veliku štetu od skoro milion maraka, a štetu je pretrpio i Rasadnik maline, čiji je osnivač Opština. Šteta je pričinjena i na lokalnim putevima, krovima zgrada , kao i vozilima.
Vidjeli smo juče kakva katastrofa nas je zadesila po pitanju grada i štete koja je pričinjena, jer nije dejstvovala protivgradna zaštita. Opština Bratunac iz budžeta izdvaja godišnje 18.000 KM, da bi radila protivgradna zaštita, a vi znate da da to plaćaju poljoprivredni proizvođači. Samo Bratunac je imao preko 20 miliona maraka štete. Još jednom pozivam sve poljoprivredne proizvođače i ostale građane da prijave štetu od grada. Opštinska uprava i službenici radiće ovog vikenda na prijemu zahtjeva, poručio je načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić prilikom današnjeg obraćanja novinarima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je dobio povratnu informaciju nakon sinoćnjeg razgovora sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, Rankić je rekao:

-Nisam dobio povratnu informaciju, ali sam siguran da je jutros razgovarano na tu temu, jer smo dobili prvi izvještaj od JP Protivgradna preventiva RS. Nećemo dozvoliti da bilo ko politizuje ovaj slučaj i da za pričinjenu štetu od grada prebaci neku odgovornost ili krivicu na Opštinu.