NOVIM IDEJAMA DO UNAPREĐENjA TURISTIČKE PONUDE

Glavna slika

Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić i predsjednik opštine Ljubovija Milan Jovanović, sastali su se u Bratuncu, kako bi razgovarali o učvršćivanju saradnje i novim projektima.

Komentarišući nove projekte, Rankić i Jovanović tvrde da postoji mnogo ideja za nastavak saradnje između Ljubovije i Bratunca, ali da turizam pruža dosta mogućnosti za obje opštine.

Oni su informisali prisutne da je konkurs za podnošenje prijedloga projekata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina, jedna od glavnih tema sastanka, kao i njihovo zajedničko učešće na tom konkursu.

Proteklih godina turistički potencijal koji posjeduje opština Bratunac, kroz 65 km toka rijeke Drine, nije dovoljno iskorišćen. Zvanično, gotovo da nema registrovanih smeštajnih kapaciteta i prema riječima načelnika Rankića, tome će biti posvećena veća pažnja. Posebna pažnja biće posvrćena razvoju prostora, gdje je već urađen regulacioni plan, a tiče se Rajske plaže i kompletanog toka Drine, kroz mjesne zajednice Bjelovac, Fakovići, Žlijebac do teritorije opštine Srebrenica.

-Krećemo sa zajedničkom inicijativom i zajedničkim apliciranjem za sve projekte i javne pozive koje raspisuje Evropska unija. Što se tiče razvoja turizma i jedne i druge opštine, imamo priliku da kroz program IPA fonda finansiramo ovaj projekat. Zaključili smo da nisu dovoljno iskorišćeni kapaciteti koje pruža rijeka Drina, tako da ćemo raditi na promociji turizma Bratunca i Ljubovije. Radićemo na izgradnji smeštajnih kapaciteta, promociji Drine i obje Drinske regate, kao i podizanja turističkih usluga na jedan viši nivo, poručio je Rankić.

Jovanović je istakao da je cilj ove saradnje pokretanje zajedničkog nastupa ove dvije opštine, kada je riječ o razvoju turizma i turističke infrastrukture. On je ocijenio da više pažnje treba posvetiti brendiranju i marketingu kako bi se predstavili svi turistički potencijali i pozicionirali u širokoj turističkoj ponudi.

Sastanku je prisustvovao i Duško Cvjetinović, predstavnik Udruženja građana „Nešto Više“, sa kojim je Opština Bratunac uspostavila partnersku saradnju.

Cvjetinović je uvjeren da Ljubovija i Bratunac mogu zajedno da rade na projektima koje finansira Evropska unija u cilju razvoja prekogranične saradnje.

-Poreklom sam iz Bratunca i imam želju da zajedno sa lokalnim samoupravama Bratunac i Ljubovija radim na razvoju turističkog sektora u slivu Drine. Razgovarali smo o IPA prekograničnom pozivu EU, prekogranične saradnje Srbije - Bosne i Hercegovine i napravljeni su neki konkretni dogovori za buduće apliciranje na poziv koji je otvoren u toj oblasti- kaže Cvjetinović.

Ovo je prvi zajednički projekat kojim će konkurisati Ljubovija i Bratunac u oblasti turizma, a saradnja ove dvije opštine uspostavljena je i u drugim oblastima.