OBILjEŽENO 29 GODINA OD STRADANjA 14 SRBA U SELU ZAGONI

Glavna slika

Na Gradskom groblju u Bratuncu danas je obilježeno 29 godina od stradanja 14 Srba u selu Zagoni, koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH iz Srebrenice 5. jula 1992. godine. Tim povodom su, predstavnici Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila sa porodicama žrtava, položili vijenac kod Centralnog spomen - krsta i odali počast ubijenim mještanima ovog bratunačkog sela.
Oni su ukazali na nepravdu pravosuđa BiH, jer za zločin koji je počinjen u Zagonima na današnji dan, još niko nije odgovarao.

-Poruka, koju nam šalje pravosuđe BiH jeste da nema procesuiranja predmeta ratnih zločina gdje su žrtve Srbi, jer je predmet Zagona trebalo da bude procesuiran do kraja 2015. godine. Postupajući tužilac Edin Muratbegović opstruiše podizanje optužnice da biološki nestanu i počinioci zločina i svjedoci, a da statistika pravosuđa pokaže kako Srbi na ovim prostorima nisu ubijani, izjavila je novinarima predsjednica bratunačke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović.

Obilježavajući godišnjicu stradanja u Zagonima, porodice žrtava su poručile danas da su Srbi masovno ubijani na ovim prostorima i da nikada neće zaboraviti svoje najmilije. Oni su, takođe poručili, da će čuvati Republiku Srpsku, jer je ona garant slobode i opstanka Srba na ovim prostorima.

Preživjeli mještani Zagona podsjetili su danas da su Zagoni organizovano napadnuti 5. jula i 12. jula 1992. godine. Žrtve prvog napada bile su i žene među kojima starica Mileva Dimitrić (80), devetnaestogodišnja djevojka Rada Gvozdenović, kao i Rada Milošević čiji je četvorogodišnji sin Aleksandar zarobljen i odveden u srebrenički logor.

Na današnji dan 1992. godine napadnuto je i srebreničko selo Krnjići u kojem su, takođe pripadnici takozvane Armije BiH iz Srebrenice, svirepo ubili 24-oro Srba.