OBILjEŽENO 30. GODINA OD STRADANjA SRBA U BJELOVCU

Glavna slika

Danas je u selu Bjelovac obilježeno 30. godina od stradanja Srba u tri podrinjska sela, Bjelovac, Sikirić i Loznička rijeka.

  1. 14. decembra 1992. godine ovo mjesto napale su snage tzv. Armije BiH pod komandom Nasera Orića, i tog dana na kućnom pragu je ubijeno 68 ljudi srpske nacionalnosti, od kojih su većina bili žene, djeca i starci.

Parastos ubijenim žrtvama služen je u Spomen sobi u porti Hrama Sv. Proroka Ilije u ovom selu, a pomenu je prisustvovao veliki broj zvanica i članova porodica ubijenih Bjelovčana. Među zvanicama danas u Bjelovcu su bili predstavnici lokalnih zajednica Bratunac, Srebrenica, Milići, Zvornik i Vlasenica, zatim predstavnici opštinskih i regionalnih boračkih organizacija iz Republike Srpske, predstavnici brojnih udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno otadžbinskog rata, predstavnici privrede i političkih partija, a u Bjelovcu je bio i Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske g-din dr. Nenad Stevandić.

Stevandić je danas prije odlaska u Bjelovac obavio radnu posjetu opštini Bratunac, gdje je u razgovoru sa vršiocem dužnosti načelnika opštine g-dinom Branislavom Trišićem i rukovodstvom SO Bratunac, razgovarao o aktuelnim temama u cilju poboljšanja saradnje ove lokalne zajednice sa republičkim nivoom vlasti, kao i o realzaciji započetih i najavljenih projekata.

  1. Nenad Stevandić takođe posjetio je i porodicu Todorović iz Bratunca, gdje je blizancima trojkama iz ove porodice uručio novogodišnje paketiće uoči predstojećih praznika.