OBILjEŽENO 78 GODINA OD ZLOČINA NAD SRBIMA U SREBRENICI

Glavna slika

Kod spomen-kosturnice žrtvama ustaškog zločina u Srebrenici danas je služen parastos za više od 250 srpskih civila koje su ustaše ubile na drugi dan pravoslavnog praznika Trojice 1943. godine u Srebrenici i sljedećeg dana na Zalazju.

Okupljeni su prislužili svijeće za pokoj duša nastradalih i položeno je cvijeće kod spomen-ploče koja je postavljena 2015. godine, čime je obilježeno sjećanje na 78 godina od pokolja srpskog stanovništva u Srebrenici i selu Zalazje.

Pored porodica stradalih cvijeće su položile i delegacije opštinskog rukovodstva Srebrenice i Bratunca. Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić istakao je da su Srbi na ovim prostorima preživjeli velike patnje i da je bitno obilježavati velika stradanja i govoriti o njima. Dodao je još da će njegova inicijativa za izgradnju Sabornog hrama i spomen - obilježja stradalim Srbima u srednjem Podrinju u XX vijeku oslikati istinu i istoriju srpskog naroda.

-Moramo čuvati našu istoriju, istinu i sjećanja. Cilj je očigledno bio da se iskorjeni srpski narod sa ovih prostora, a to će potvrditi činjenica o broju ubijene djece i žena. Istina srpskog naroda isijaće kroz izgradnju Sabornog hrama i spomen-obilježja stradalim Srbima srednjeg Podrinja. Ujedno, ona predstavlja zahvalnost i sjećanje na sve stradale, koji su dali živote za sve što mi danas imamo. Sačuvaćemo žrtve od zaborava i nikada nećemo dozvoliti da se ovo ponovi - ocijenio je načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić.

Svirepi zločin počinili su pripadnici 29. bojne natporučnika Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ Josipa Kurelca u svom nadiranju ka Drini, kada su, počinivši genocid nad srpskim narodom Srebrenice i okoline, ubili 2.262 srpska civila, među kojima 430 djece.