OD OVE GODINE ZA BRATUNAČKE OSNOVCE I SREDNjOŠKOLCE BESPLATAN PREVOZ

Glavna slika

Danas je načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić održao sastanak sa direktorima osnovnih i srednje škole. Na sastanku je dogovoreno da će bratunački školarci koji putuju, od sada imati besplatan prevoz.

Na sastanku je dogovoreno da će prevoz biti organizovan za sljedeće putne pravce: Polom - Bratunac, Žlijebac – Bratunac, Srebrenica – Bratunac, Konjević Polje – Bratunac i Ljubovija – Bratunac. U budžetu Opštine Bratunac za naredni period planirana je posebna budžetska stavka - troškovi za prevoz učenika, koja nije bila do sada utvrđena, a troškovi prevoza, koje će plaćati Opština iznose oko 100.000 KM.

-Pored toga što su obezbijeđeni besplatni udžbenici za prvu godinu srednje škole, iznašli smo mogućnosti i načina da od početka ove školske godine na teritoriji naše lokalne zajednice omogućimo i besplatan prevoz učenika. Prevoz će biti usklađen sa organizacijom nastave u školama. Sredstva za besplatan prevoz planiraćemo u budžetu za narednu godinu i sve naredne godine, kako bi olakšali roditeljima i djeci. Nadamo se da će ovo doprinijeti da se mnogi učenici, koji su do sada pohađali škole u susjednim opštinama, vrate na područje naše opštine, ocijenio je načelnik Rankić, nakon sastanka.

Načelnik je pojasnio na koji način će biti finansiran prevoz učenika.

-Za učenike osnovnih škola participacija Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske je 40%, dok su 60 % plaćali roditelji, tu obavezu od sada preuzima Opština.

Rankić je poručio da je za naredni period dogovorena i adaptacija autobuskih stajališta, gdje će biti izrađene nastrešnice, kako bi se djeca zaštitila od vremenskih uticaja kiše i snijega. Rekao je još da će Oštinski radnici izvršiti dezinfekciju školskih prostorija, kako bi učenicima omogućili bezbijedan povratak u školske klupe.

Načelnik je apelovao na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisa i da povedu računa o djeci, koji su učesnici u saobraćaju.

Trenutno u Bratuncu osnovno i srednje obrazovanje, pohađa 1.584 učenika, od čega će 357 učenika koristiti besplatan prevoz.