ODRŽAN SASTANAK ORGANIZACIONOG ODBORA ZA OBILjEŽAVANjE 29. GODINA OD STRADANjA SRBA SREDNjEG PODRINjA

Glavna slika

U susret obilježavanju 29. godina od velikog srpskog stradanja u okolini Bratunca i Srebrenice na Petrovdan, 1992. godine i u znak sjećanja na sve Srbe srednjeg Podrinja i Birča, koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić održali su danas sastanak sa bratunačkim sveštenicima, predstavnicima javnih preduzeća i ustanova, privrednicima, ugostiteljima, predstavnicima udruženja, sportskih klubova i predsjednicima mjesnih zajednica.

Načelnik Srđan Rankić rekao je da je povod današnjeg sastanka prije svega dogovor da se 10. jul obilježi časno i uz veliki broj prisutnih, ističući da se samo uz slogu postižu važni ciljevi, te da sve nevolje iz proteklog perioda treba shvatiti kao priliku za nova rješenja.

-Živimo u teškom vremenu, možda upravo ovih dana u najžešćem talasu pokušaja poražavanja srpskog naroda, koje se ogleda kroz brutalno rušenje pravoslavne crkve u Konjević Polju, nepravednog suđenja generalima vojske Republike Srpske i paušalnih rezolucija da se u Srebrenici desio genocid . Mi živimo, ako znamo zašto i ako imamo zadatak i dužnost, a imamo, jer je naš zadatak istina i pravda o dokazivanju genocida nad srpskim narodom u XX vijeku. Pouka našim pokoljenjima jeste da ih ne zadesi ista sudbina predaka. Za naredni period pripremićemo jednu inicijativu u kojoj ćemo tražiti da se odredi tačan datum obilježavanja godišnjice stradalim Srbima srednjeg Podrinja, a sve u okviru Centralnog Spomen-hrama, koje će biti izgrađeno u Bratuncu, rekao je načelnik Rankić.

Na sastanku je rečeno da će ove godine opština obezbijediti besplatan prevoz za sve mještane okolnih sela Srebrenice i Bratunca, koji namjeravaju da prisustvuju parastosu. Najavljeno je još da će ugostitelji za vrijeme parastosa organizovati svoj rad bez muzike, te da će se toga dana uključiti i inspekcijske službe.

-Donio sam odluku da tokom obilježavanja ne bude muzike u ugostiteljskim objektima. Možda ćemo čak zatvoriti lokale dok ne prođe parastos, ali o tome ćemo obavjestiti javnost u narednim danima, poručio je nakon sastanka načelnik Rankić.