ODRŽANA 13. REDOVNA SJEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE BRATUNAC

Glavna slika

Danas je održana 13. redovna sjednica Skupštine opštine Bratunac. Na zasjedanju Skupštine razmatrano je 27. tačaka dnevnog reda.

Nakon diskusije, odbornici Skupštine opštine Bratunac, usvojili su nekoliko važnih odluka:

-Na prijedlog Načelnika opštine, usvojene su Odluka o statusu, platama i nadoknadama funkcionera opštine Bratunac i Odluka o visini odborničkog dodatka odbornicima Skupštine opštine Bratunac. Ovim odlukama izvršeno je smanjenje plata funkcionerima opštinske uprave za 10 posto, a smanjena je i visina odborničkog dodatka. Time je realizovano dugo najavljivano smanjenje plata funkcionerima, što je posebno, kao jednu stavku uštede u budžetu, isticao prethodni načelnik opštine Srđan Rankić, ali za vrijeme trajanja njegovog mandata, na dnevni red Skupštine opštine, nikada nije predložena takva odluka

-Na prijedlog a.d. "Gradska čistoća" Bratunac, usvojena je Odluka o davanju saglasnosti na cjenovnik komunalnih usluga. Zbog posledica visoke inflacije i opštih poskupljenja energenata, bilo je neophodno izvršiti korekciju cijena komunalnih usluga, jer priroda djelatnosti preduzeća i dalje pružanje usluga građanima, direktno zavise od upotrebe i potrošnje goriva. Cijena usluga ovog preduzeća nije se mijenjala od 2008. godine, kada je a.d. "Gradska čistoća" sav otpad odvozila na lokalnu deponiju "Jelovci". Od 2015. godine, ukida se lokalna deponija i sav komunalni otpad odvozi se na deponiju "Crni vrh" kod Zvornika, što je drastično uvećalo potrošnju goriva i cijenu usluga. Usluge odvoza komunalnog otpada, za domaćinstva u kolektivnom i individualnom stanovanju-stambeni prostor do 100 m2 (cijena sa PDV-om) iznosiće ubuduće 0,16 KM/m2.

-Iz istog razloga, data je saglasnost i JP "Rad" a.d. Bratunac, na korekciju cijena komunalnih usluga (vode, kanalizacije i ostalih usluga), pri čemu će cijena usluga vode za domaćinstva iznositi 0,90 KM/m3, a za privredu druga pravna lica i preduzetnike 2,40 KM/m3.

-Odlukom o ekonomskoj cijeni usluge i novčanog učešća roditelja čija dijeca borave u JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje "Radost" Bratunac za predškolsku 2023/2024 godinu, definisana je ekonomska cijena usluge u visini od 386,00 KM, a učešće roditelja čija djeca borave u ustanovi iznosi za jedno dijete 140,00 KM, za drugo dijete cijena boravka je 70% od cijene boravka za prvo dijete, a za treće dijete cijena boravka je 50% od cijene boravka za prvo dijete.

-Između ostalog, odbornicu su na današnjem zasjedanju usvojili i Odluku o pristupanju izmjene i dopune regulacionog plana za izgradnju dječijeg obdaništa, Informaciju o stanju bezbjednosti na području opštine Bratunac i dr.

 

Foto: UPS Medija